Nieuws

Kwart van alle banen verdwenen in de reissector

Deel dit artikel

De reisbranche is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Reizen was lange tijd beperkt mogelijk en is ook nu nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis. Ook de sluiting van toeristische attracties zorgden voor een flink verlies van werkgelegenheid. Ondanks steunmaatregelen van de overheid verdween tot eind 2020 bijna een kwart van alle banen.

Ondertussen steeg het aantal WW-uitkeringen voor personen uit de reisbranche snel. Ook begin 2021 is het WW-cijfer voor de branche hoog. Reisbureaus en reisorganisaties zijn er nog niet gerust op dat het baanverlies voorbij is. Overstappen naar een andere sector kan werkzoekenden helpen om sneller weer aan het werk te komen.

Fors verlies
De moeilijke situatie waarin de reisbranche sinds het uitbreken van de coronacrisis verkeert, heeft geleid tot een fors verlies van banen. Tussen februari en december 2020 daalde het aantal banen van werknemers bij reisbureaus en reisorganisaties met 23%. De reisbranche verloor in totaal ruim 4.000 van de 18.000 werknemersbanen, waarvan 3.000 op basis van een tijdelijk contract. Vooral jongeren werden hard geraakt, omdat deze groep vaak op tijdelijke contracten werkt. Bijna de helft van de werknemers onder de 25 jaar verloor zijn baan, zo blijkt uit arbeidsmarktonderzoek in opdracht van Reiswerk.

Onzeker
De ontwikkeling van het aantal banen blijft de komende tijd onzeker. Zo meldt het CBS dat de omzet van de reisbranche in het eerste kwartaal van 2021 ruim 65% lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens een enquête van Reiswerk verwacht ongeveer de helft van de bedrijven in de reisbranche dat het aantal werknemers verder zal afnemen in 2021. Bijna een derde houdt rekening met faillissement of opheffing. Het baanverlies in de reisbranche is fors, maar had nog groter kunnen zijn omdat de inkomsten bijna helemaal wegvielen. Dat er niet nog meer ontslagen en faillissementen waren, komt voor een belangrijk deel door de NOW-regeling. De reisbranche heeft na de luchtvaartsector (80%) het meeste gebruikgemaakt van de NOW-regeling. De NOW ondersteunde ongeveer 65% van de banen in de reisbranche tijdens de eerste aanvraagperiode. In de tweede, derde en vierde periode was dit bijna 50% van het aantal banen.

WW reisbranche in 2020 verdubbeld
Het aantal WW’ers uit de reisbranche lag aan het begin van 2020 nog onder de 1.000, maar verdubbelde gedurende het jaar tot bijna 2.000. In de eerste maanden van 2021 daalde het aantal WW’ers vervolgens tot bijna 1.700 in april. Toch ligt het WW-cijfer nog fors hoger dan in april 2020 (+57%). Vooral onder reisadviseurs en reisbureaumedewerkers, beroepen die specifiek zijn voor de reisbranche, steeg het aantal WW-uitkeringen flink (+37%). Het totale aantal WW’ers was in april 2021 alweer 9% lager dan een jaar ervoor.

Vacaturedaling
Het aantal openstaande vacatures in de reisbranche is flink gedaald. Er is vooral minder vraag naar reisadviseurs en reisbureaumedewerkers. Tussen het vierde kwartaal van 2019 en het 4e kwartaal van 2020 nam het aantal vacatures in deze beroepsgroep af met 80%. Doordat aantal WW’ers is toegenomen en het aantal vacatures is gedaald, is de concurrentie voor werkzoekende reisadviseurs en reisbureaumedewerkers groter geworden. Bovendien is de verwachting van de sector dat de werkgelegenheid voor sommige functies in de reisbranche ook na de coronacrisis zal blijven krimpen.

Author


Deel dit artikel
Vorige bericht

Nederland: ECDC moet vaccinatiegraad meewegen in risico-inschatting landen

Volgende bericht

Laatste hints - Raad de derde Masked Traveller en win tickets Zuid-Korea

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.