Vakblad TravelPro heeft vanmiddag via Facebook de actiesite ‘VLIEGTAX NEE!’ (facebook.com/vliegtaxnee) gelanceerd. Daarmee reageert het op de plannen van het kabinet om evenals in 2008 belasting te gaan heffen op vliegtickets.

Frank Oostdam, directeur van branchevereniging ANVR heeft al tegenover het vakblad laten weten de plannen onbegrijpelijk te vinden en te vrezen voor banen binnen de reissector. ‘‘De branche wordt onderdeel van een politiek spel wat ik een onzalig idee vind’’, aldus Oostdam.

Tom van Apeldoorn, hoofdredacteur van het vakblad, roept zowel de reisbranche als consumerend Nederland op om massaal te protesteren tegen de plannen van het kabinet. Van Apeldoorn: ‘‘Een vliegvakantie gaat de consument op deze manier tot honderden euro’s extra kosten. Denk aan gezinnen die naar een verre bestemming willen. In 2008 werd er € 45 per persoon geheven op verre reizen!’’

In 2008 reageerde luchtvaartmaatschappijen massaal op de invoering van de vliegtax. Zo verlieten diverse airlines Nederlandse luchthavens nadat zij het aantal passagiers zagen verminderen. Buitenlandse luchthavens als Düsseldorf Airport ontvingen bijna 75% meer Nederlandse passagiers. Na een kort geding, een demonstratie en protesten vanuit de Kamer van Koophandel, luchthavens en airlines, verdween de tax op 1 juli 2009. Momenteel vrezen meerdere branches in Nederland de herinvoering van de vliegtax.