Nieuws

Langdurige strijd failliete Malev tot ‘goed’ einde gebracht

De kogel is door de kerk: Nederlandse reisprofessionals krijgen in totaal ruim €600.000 terugbetaald – aan onbetaalde restitutie-verzoeken aan de failliete Hongaarse airline Malev.

“Het is een ingewikkelde zaak geweest, maar ook één waarbij agenten tot het bittere eind hebben geknokt voor een rechtvaardige zaak. In totaal wordt meer dan € 600.000 aan ANVR-leden uitgekeerd in de komende weken. De terugbetaling in het midden van de grootste crisis van de industrie is geweldig nieuws voor de reisbedrijven en hun klanten. De case geeft aan hoe complex en tijdrovend het is om je geld (terug) te krijgen bij een airline-faillissement. De ANVR blijft daarom ook pleiten voor een airline-garantiefonds”, laat de brancheorganisatie weten.
Malev werd in februari 2012 failliet verklaard en de gelden van ongebruikte Malev-tickets werden veiliggesteld  op een geblokkeerde rekening door IATA. Reisbureaus verzochten om terugbetaling van ongebruikte Malev-tickets voor hun klanten, maar andere schuldeisers van de luchtvaartmaatschappij betwistten dat agenten de rechtmatige eigenaar waren van dat geld. In 2015, drie jaar na het faillissement van Malev, begonnen zo’n 190 Europese ECTAA-agenten, mede op initiatief van de ANVR, een rechtszaak in Amsterdam om alsnog de gelden binnen te krijgen. In een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam in 2018 zie het ANVR bericht van 26 juli 2018 werd grotendeels ingestemd met  de claim van deze reisbedrijven en erkend dat de Malev-fondsen voor ongebruikte tickets in principe toebehoorden aan de (klanten van de) reisbedrijven, waarbij overigens ook werd erkend dat de door IATA beheerde gelden niet voldoende waren om alle terugbetalingsverzoeken volledig te dekken. Na de uitspraak zijn aanvullende besprekingen ontstaan en om extra gerechtelijke procedures te voorkomen zijn de partijen in onderhandeling gegaan om tot een overeenkomst te komen die voor iedereen aanvaardbaar zou zijn. De overeenkomst is nu ondertekend, wat betekent dat alle gevalideerde terugbetalingsbedragen evenredig worden verdeeld over alle reisbedrijven na aftrek van de juridische kosten.

 

© 2020, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Eerste vlucht voor Corendon Airlines vanaf Weeze naar Antalya

Volgende bericht

Avila Reizen breidt uit met Europa, arrangementen en privévilla's

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."