Macedonië gaat op korte termijn als Republiek Noord-Macedonië door het leven. De ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Macedonië hebben het akkoord ondertekend waarin de naamsverandering is vastgelegd.

Er is al jaren flinke onenigheid over de landsnaam ‘Macedonië’, omdat Griekenland een regio heeft met dezelfde naam en vindt dat de naam bij Griekenland hoort. De discussie gaat ook over de vraag welk land Alexander de Grote (356 v.C. – 323 v.C.), koning van Macedonië, kan claimen. Als gevolg van het conflict met Griekenland werd Macedonië alleen toegelaten als lid van de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland verhindert al jaren dat Macedonië lid kan worden van de NAVO en de EU. Met deze nieuwe naam moet de weg daarnaartoe vrij komen.

Noord-Macedonië valt niet bij iedereen goed. Het wordt door mensen in Griekenland en Macedonië gezien als een onbevredigend compromis. In Skopje en Athene gingen afgelopen week duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de naamswijziging. De Griekse regering overleefde een motie van wantrouwen. Ook de Macedonische president Gjorge Ivanov is tegen en weigert het besluit te ondertekenen. Mocht het Macedonische parlement akkoord gaan en Ivanov zijn veto uitspreken, kan het parlement hem in een tweede stemmingsronde dwingen alsnog het akkoord te ondertekenen.