CoronavirusNieuws

Mark Rutte: “Ik heb grote waardering voor de verantwoordelijke opstelling van de reissector in deze tijd”

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft vanochtend Frank Oostdam, voorzitter van reiskoepel ANVR, en vicevoorzitter tevens TUI-directeur Arjan Kers ontvangen in het Torentje. Zij hebben de demissionair premier in hun gesprek meegenomen naar de huidige benarde positie van de reissector en aandacht gevraagd voor de branche-specifieke problemen van de 20.000 reisprofessionals.

De zwaar getroffen reissector ligt nu al zo’n tien maanden praktisch volledig stil en met de laatste oproep van Rutte om geen reis te boeken voor de periode tot 1 april komt dat neer op meer dan een jaar. En het einde is voor de reissector en voor de bij haar 300 aangesloten reisorganisaties, 800 reisbureaus en 950 zelfstandige reisadviseurs nog niet in zicht. “Het water staat onze bedrijven aan de lippen, maar onze ANVR-reisondernemingen blijven uiteraard het reisadvies van Buitenlandse Zaken volgen door nu geen reizen te verzorgen naar oranje bestemmingen, omdat dit niet verantwoord is”, aldus Oostdam. Mark Rutte: “Ik heb grote waardering voor de verantwoordelijke opstelling van de reissector in deze tijd.”

“Wij hebben namens de sector onze dank overgebracht voor de extra steunmaatregelen, maar ook aandacht gevraagd voor de hoge kosten van honderdduizenden annuleringen en repatriëringskosten die we nergens kunnen verhalen en, zeg maar, het verder finetunen van de maatregelen. Met een omzetdaling van zo’n 90% hebben onze reisbedrijven alle steun hard nodig om de winter te overbruggen in de hoop zich straks te kunnen focussen op wat wél kan.”

Oostdam en Kers hebben met Rutte van gedachte gewisseld hoe straks een exit-strategie er uit kan komen te zien en hoe de sector ‘als het straks weer kan’ reizen verantwoord kan opstarten. Naast het vaccin kunnen ook testen voor de nog niet gevaccineerden of veilige corridors van de ene naar de andere bestemming mogelijk uitkomst bieden om reizen weer mogelijk te maken, is het idee van de branche. Oostdam: “Je merkt nu al aan consumenten dat zij enorme behoefte hebben aan vakantie. Weliswaar blijft het boeken achter, maar het zoeken gaat onverminderd door. Reisorganisaties merken aan het surfgedrag dat de Nederlander nu wel eens weg wil, maar uiteraard verantwoord.”

Rutte heeft vanochtend ook een bericht geplaatst op zijn Facebookpagina.

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Arjan Kers en Frank Oostdam in gesprek met Mark Rutte

Volgende bericht

Lees TravelPro 4 van 29 januari 2021

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.