Nieuws

Marktverkenning voor concurrentie op de internationale spoorverbindingen gestart

Deel dit artikel

Nederland heeft grote ambities om de internationale treindiensten verder te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft daarom aangekondigd een marktverkenning te doen naar de mogelijkheden voor open toegang op de internationale lijnen van en naar Nederland. Nationale en internationale vervoerders worden opgeroepen hun interesse om internationaal treinaanbod tot stand te brengen kenbaar te maken, en mee te denken over de kansen en uitdagingen op de internationale lijnen.

De meeste internationale treinen in Nederland rijden onder de concessie van Nederlandse Spoorwegen (NS). Het kabinet heeft aangegeven open te staan voor meer concurrentie op het internationale spoor vanaf 2025. Door te starten met een marktverkenning wordt geïnventariseerd welke vervoerders interesse zouden hebben in toegang tot deze markt, of wat hen juist tegenhoudt.

In opdracht van het ministerie van IenW onderzoekt de combinatie Berenschot, Arcadis en TÜV Rheinland het komend half jaar de kansen en uitdagingen rondom het in concurrentie tot stand komen van internationale treindiensten. Deze drie partijen gaan het gesprek aan met zoveel mogelijk nationale en internationale marktpartijen, Nederlandse en buitenlandse overheden en consumentenorganisaties.

Projectleider Kaj Mook roept geïnteresseerde partijen op om zich actief bij hem te melden: “We zijn op zoek naar vervoerders die interesse hebben om het toekomstige internationale treinaanbod tot stand te brengen. Wij komen graag in contact met partijen die zich hierin herkennen.”


Deel dit artikel
Vorige bericht

MSC Cruises verwelkomt MSC Virtuosa

Volgende bericht

Video - Schiphol test zelfrijdende bagagetrekker

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.