Doe mee met de Oman & Etihad quiz en WIN!

Het verkeersbureau van Oman en Etihad Airways geven 4 x twee tickets weg én een plek op de eerstvolgende fam trip.

Meedoen? Neem de content hier onder goed in je op en beantwoord de vragen onderaan de pagina!

Avontuur en adrenaline in Oman
Ik houd mijn adem in en zet me schrap. Ik voel de adrenaline door mijn lichaam jagen, en een spannende opwinding maakt zich van mij meester. Voor ons verschijnt een metershoge zandduin die steeds sneller dichterbij komt. Ik hoor de motoren gieren. Behendig en met een grote grijns op zijn gezicht stuurt de chauffeur de four-wheel-drive vakkundig tegen de helling omhoog. Het zand onder de auto begint te schuiven, de auto hangt angstaanjagend veel op één kant ende wielen driften. We minderen vaart. Eenmaal boven op de immense duin openbaart het schitterende uitzicht over de uitgestrekte woestijn zich. Tijd om daar lang van te genieten krijgen we echter niet. Als je denkt dat de duin omhoog rijden een kick geeft, wacht dan maar tot je over het randje naar beneden duikt. Ik snap die Omani wel. Het populaire Dune Bashen, zou ook mijn hobby kunnen zijn! Zodra de jongens kunnen rijden scheuren ze af en toe een rondje door de weidse woestijn. Wat een goed idee om de spanning van alledag even van je af te schudden.

Dune bashing, dat overigens ook een watervariant kent wanneer er met hoge snelheid door Wadi’s gescheurd wordt waarbij het water metershoog langs de auto opspuit, is beslist een must do tijdens een bezoek aan Oman. Maar de woestijn staat garant voor nog meer avontuur. Nou ben ik een fanatieke snowboarder en gelukkig niet bang voor een flinke lading zand in mijn schoenen en dus mag sandboarden ook beslist niet op mijn programma ontbreken. Boven aan de duin bind ik het board onder. De weerstand van het zand is aanzienlijk  anders dan in de sneeuw en je kunt niet echt bochtjes draaien maar de snelheid, de wind door mijn haar doen mijn ogen twinkelen.

Naast al dat zandhappen staat ook de onderwaterwereld van Oman garant voor actief vertier. Bijvoorbeeld bij de Dimaniyat eilanden, een ongerept natuurreservaat gelegen op ca 18km buiten de kust van Barka in de Golf van Oman. Eenmaal daar aangekomen, gaan de duikpakken aan en springen we het lauwwarme water in. Overal om me heen zie ik prachtige vissen in felle kleuren. Halverwege de duik doemt een reuze schildpad naast ons op en samen zwemmen we een stukje zij aan zij… Ook nu gaat mijn hart sneller kloppen, wat een bijzondere ervaring!

Een Omaanse smaakexplosie
Aan het einde van een dag vol nieuwe indrukken strijk ik neer op het grote donkerrode tapijt in de schaduw van de ruime bedoeïenentent. Mijn buik rammelt een beetje en de overeerlijke geuren die me tegemoet komen doen me watertanden. De maaltijd die ons wordt voorgeschoteld ruikt kruidig en naar exotische specerijen als saffraan, koriander en komijn. Ik zie malse kipgerechten en verse vis, rijst en wijnbladen met gestoomde groenten. Om het hoekje van de keuken zie ik drie vrouwen nieuwsgierig spieken of hun gerechten in de smaak vallen. Ik knik en lach hen toe, het is overheerlijk. Ze giechelen. Waarschijnlijk hebben ze zich de hele middag staan uitsloven gezien grote diversiteit aan gerechten en de ongekende hoeveelheden die voor ons worden klaargezet. Onder hun toekijkende oog besluit ik dat ik van alle lekkernijen wil proeven en ik schep van alles kleine beetjes op mijn bord. Zittend op de vloer en etend met mijn handen beleef ik de ene smaakexplosie na de andere. Ik zucht. Ook op culinair gebied is Oman echt een aanrader.  Mijn favo

rieten zijn een aantal lokale specialiteiten, zoals Mabbous (stoofpotje met gele rijst), Qaboeli (gerecht met lamsvlees), Mashuai (geroosterde Kingfish met citroenrijst) en Rhukal brood (rond, plat brood).

De maaltijd bij de bedoeïen verschilt overigens nogal van mijn ervaring van een dag eerder. Toen genoten we in het luxe The Chedi Hotel nabij Muscat van prachtige gerechten waarbij de chef-koks de internationale keuken combineren met de lokale specialiteiten. Er is dus voor ieder wat wils.

Als ik op reis ga probeer ik eigenlijk altijd wel te proeven van lokale producten. Iets dat je in zo’n geval in Oman absoluut niet mag overslaan is een kopje Kahwa. Dit is sterke Omani koffie op smaak gebracht met kardemon. Bij de koffie worden vaak dadels of Halwa geserveerd. Dit is een kleverige zoete gerechtje gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en kruiden. Hoewel ik even moet wennen aan de geleiachtige substantie moet ik bekennen dat het erg lekker smaakt bij de koffie, vooral als de Halwa nog warm is. Om de traditionele ervaring compleet te maken drink ik de volgende dagen mijn Kahwa samen met de enkele locals in een van de vele koffiehuizen. Dit staat elke keer garant voor een bijzondere ervaring en leuke gesprekken. En dat terwijl ik eigenlijk totaal niet van koffie houd. Thuis heb ik ook een potje kardemon gekocht, maar zo lekker als in Oman wordt het nooit.

Moderne en authentieke steden van Oman
Wanneer ik arriveer in Muscat is de zon al onder. Vanuit de lucht zag ik duizenden lichtjes omgeven door pikzwarte duisternis. Mijn eerste, echte kennismaking met de hoofdstad heb ik pas de volgende ochtend als ik de omgeving ga verkennen. Om mij heen zie ik dat de oude architectuur van Muscat op een prachtige manier wordt afgewisseld met mooie, moderne nieuwbouw. Ik loop door gemoedelijke straatjes met lage, lichtgekleurde gebouwen. De stad wordt ook wel de ‘Parel van Arabië’ genoemd door de vele gouden minaretten die boven de daken uitsteken. Ik proef van de ‘couleur lokale’ terwijl ik ronddwaal over de Mutrah souk, en breng onder meer een bezoek aan het paleis van de Sultan, dat prachtig in de ochtendzon ligt te blinken. Natuurlijk mag ook een stop bij de verbluffende Grand Mosque (de op één na grootste moskee van de wereld) niet ontbreken tijdens een bezoek aan Muscat. Hij is in 2001 geopend en biedt plek aan duizenden gelovigen. Het is nog vroeg in de ochtend als ik er aankom en het is een ware oase van rust. De buitenkant van alle gebouwen is van gepolijst marmer en de zon doet de tegels glimmen als een oceaan. Mijn oog wordt bij het betreden van de gebedsruimte meteen getrokken naar de prachtige kroonluchter. De glimmende eyecatcher is 14 meter lang en geheel gemaakt van kristal en goud. Het meest indrukwekkende onderdeel van het interieur is echter zonder twijfel het enorme handgemaakte Perzische gebedskleed waar ik op loop. Hier hebben 600 vrouwen ruim 6 jaar aan gewerkt.

Natuurlijk zijn er naast de hoofdstad nog diverse andere steden, die je beslist niet mag overslaan tijdens een bezoek aan het Sultanaat. Eén daarvan is de oude zilverstad Nizwa, waar we vanuit Muscat in ongeveer anderhalf uur naartoe rijden. Nizwa is de oude hoofdstad en van oudsher een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. De stad ademt historie uit en ik breng een bezoek aan het recent gerestaureerde zeventiende-eeuwse fort dat een van de trekpleisters van de stad is. Onze gids vertelt hoe men gebruik maakte van stroperige, gloeiend hete dadelsiroop om vijanden op afstand te houden en in de binnenste vertrekken van het fort zie ik prachtige oude boeken en rijk versierde meubels. In de schaduw van het imponerende fort verhandelen de Omani op vrijdagochtend hun kamelen en geiten op de traditionele dierenmarkt.

Een heel andere stadservaring vind je in het zuiden van Oman, op zo’n anderhalf uur vliegen vanaf Muscat in de kuststad Salalah. Hier heerst een tropisch klimaat en door de moessonregens in de zomermaanden, is de Salalah veel groener dan je misschien in eerste instantie zou verwachten van een stad in Oman. Gelegen aan de Indische Oceaan begint de populariteit van de stad toe te nemen bij toeristen uit verschillende landen, die genieten van de witte zandstranden, de tropische begroeiing en de watersportmogelijkheden.

1001 bijzondere verleidingen in Oman
Grootste, mooiste, oudste, beste of duurste. Als reizigers weten jij en ik al lang dat al deze superlatieven niet garant staan voor een écht bijzondere ervaring. Tegelijkertijd blijkt online en in mijn eigen vriendenkring de afgelopen jaren meer dan eens dat steeds meer mensen dit soort lijstjes bijhouden. Een bezoek aan Oman hoort mijns inziens op veel fronten in zo’n lijstje thuis. Het is namelijk een bestemming met een bijzondere divers aanbod, en het land heeft veel in haar mars om consumenten aangenaam te verrassen.

Zo heeft Oman, dat niet voor niets dé parel van het Arabisch schiereiland genoemd wordt,
een aantal topaccomodaties en schitterende panorama’s die beslist meedingen naar de titel ‘beste’ of ‘mooiste’. Daarnaast is de Grand Mosque in Muscat in feite één van de ‘grootste’ moskeeën ter wereld. Dit prachtige bouwwerk maakte diepe indruk op me. Tevens vind je als bezoeker in Oman bijzondere lokale markten die geenszins met veel grote woorden te beschrijven zijn, maar juist door hun authenticiteit en kleinschalige karakter enorm veel indruk kunnen maken.

Op weg van Muscat naar Sur maakte ik tijdens mijn trip bijvoorbeeld een stop bij een kleine vismarkt. De kleine ruimte was vol van bedrijvigheid en mijn neus vulde zich met de geur van versgevangen vis. Er werd druk onderhandeld en ter plekke werden de vissen gefileerd. Anders dan in Nederland zag ik hier kleine haaien tussen het koopwaar liggen en allerlei andere vreemde soorten. Ik keek er mijn ogen uit.

Een andere bijzondere ervaring had ik in het Ras al-Jinz Turtle Reserve. Bij het onderzoekscentrum van dit schildpadden reservaat is een klein, luxe tentenkamp waar ik de nacht doorbracht. De volgende dag nam een van de onderzoekers me vanuit het kamp nog voor dag en dauw mee richting het strand waar ik bij het opkomen van de zon een aantal reuzenschildpadden hun eitjes zag leggen. Een adembenemend schouwspel.

Een derde bijzondere ervaring kun je hebben in het plaatsje Ibra waar de soukh(markt) op woensdag helemaal in het teken staat van de vrouw. Een paar decennia geleden startte hier een spreekuur voor zwangere vrouwen en dit trok weer vrouwelijke verkopers aan. Inmiddels is het een wekelijkse bezienswaardigheid vol parfums, olie, saffraan, rozenwater, wierook, medicijnen, geneeskrachtige kruiden, sjaals en handtassen en babykleding en prachtige hebbedingetjes. Zelf ben ik gezwicht voor een prachtig oude bewerkte zilveren schaal. Het mooie van dit soort marktjes is dat je ook echt een verhaal mee naar huis neemt en niet slechts een souvenir. Zo is mij verteld dat de grote schalen vaak door hele families gebruikt worden om van te eten, maar in de prille dagen van een nieuw huwelijk eten de geliefden nog samen van een kleinere schaal zoals de mijne. Zeg nou zelf, zoiets romantisch verdient toch een plekje in je huis?
De verhalen, de bedrijvigheid en geuren van de soukh, de ongekende gastvrijheid van de Omani, de overweldigende natuur en een authentieke cultuur, als ook het blinkende marmer van de Moskee of het prachtige Royal Opera House met haar geweldige muzikale voorstellingen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de 1001 verleidingen die Oman voor je in petto heeft en die het werkelijke tot een bijzondere reisbestemming maken.

BEANTWOORD ONDERSTAANDE VRAGEN EN MAAK KANS OP DE PRIJZEN!

Author