De veiligheid in zwembaden van vakantieresorts en aquaparken is in de helft van de gevallen ver onder de maat. Dat blijkt uit de resultaten van een internationaal onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van The Blue Cap Foundation is uitgevoerd. De afzuigpunten in de zwembaden vormen het grootste risico. Kinderen en volwassenen kunnen daar onder water aan vastgezogen worden, met dramatische gevolgen.

Uit meerdere onderzoeken van the Blue Cap Foundation blijkt dat al meerder kinderen en zelfs volwassenen verdronken of ernstig gewond zijn geraakt. Deze onderzoeken werden zowel in Nederland, als in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk gedaan. Van de resorts die meewerkten, heeft de elft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem.

Chris Geurts van Kessel, voorzitter van The Blue Cap Foundation: “De wet- en regelgeving voor inrichting, beheer en onderhoud van zwembaden en aquaparken is redelijk op orde. De naleving en handhaving laat te wensen over. Inmiddels zijn gespreken gevoerd met ANWB en ANVR. Zij zijn ervan doordrongen dat dit punt voortvarend moet worden opgepakt. Ook reisorganisaties in  binnen- en buitenland en reisverzekeraars worden benaderd om zo structureel te gaan werken aan veilige zwembaden. Wij hebben hiervoor in samenwerking met deskundigen een onderzoeksmethode ontwikkeld, zoiets als een APK voor auto’s, om zwembaden te keuren en uiteindelijk te voorzien van een veiligheidscertificaat. Onze droom is dat consumenten in de toekomst bij het boeken van hun vakantie weten welke zwembaden veilig zijn en welke niet. Het logo van The Blue Cap Foundation, de blauwe pet van Willem, moet het symbool van veilige zwembaden worden”.

Op www.thebluecap.com staan tips over hoe men deze zomer veilig kan zwemmen in het zwembad.