Een dag zonder mobiel. Hoe dan?

Die vraag stelde ik mezelf toen ik er vanochtend achterkwam dat die van mij nog thuis lag en ik al bijna op kantoor was. Omdraaien was mijn eerste ingeving, maar ach ik moet toch wel een dag zonder kunnen? Ik heb de eerste vijftien jaar van mijn leven ook zonder gedaan. Maar toch, ergens denk ik dat er nu tientallen (of misschien wel veel meer) appjes binnenkomen met hele spannende nieuwtjes en uitnodigingen…

Appen, Facebooken, Tweeten, Snapchatten, Instagrammen en weet ik veel allemaal, doen we maar al te graag op onze telefoon. Ik ook. Een van de eerste prioriteiten thuis én op vakantie is wifi. Binnen hoeveel minuten krijg jij de vraag – als je net een prachtaccommodatie aanwijst – is er gratis wifi?

Maar halleluja, vanaf vandaag (15 juni) zijn de smeekbedes om het wachtwoord van een beveiligde wifi in het buitenland voorbij. Je hoeft geen ‘staatsgeheimen’ meer te bewaren, want geef maar toe: als jij die code eenmaal te pakken hebt, wil je ‘m natuurlijk niet delen. Want, hoe groot is de kans dat juist jij van het netwerk wordt afgeknald?

Sinds deze magische datum is het ein-de-lijk zover: na jarenlang smeken (dit keer niet om wachtwoorden) is de kogel in Brussel door de kerk en kunnen we gewoon internetten. Onder gewoon bedoel ik: Internetten zonder gigantisch hoge roamingskosten. Sterker nog, helemaal geen extra kosten. Moet je wel binnen Europa blijven en je houden aan een bepaald aantal gigabytes. Anders wordt het weer zoeken naar wifi-codes!

Maar toch, het is soms best wel fijn om de telefoon heel ouderwets een dagje in de kluis te leggen en de vakantiebestemming te ontdekken. Of ben ik nou ouderwets? Misschien wel, want al dat gepronk op social media is natuurlijk de beste reclame die je als touroperator en bestemming kan krijgen. Zo zijn we allemaal een beetje social media influencer.

Maar als oer-Hollandse vraag ik me wel af of het geleur om wifi-wachtwoorden dan voorbij is? Want al dat gepronk op social media kost natuurlijk wel mb’s uit de databundel

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl