Nieuws

Na vertragingen en annuleringen: 51.000 van 91.000 lopen compensatie mis

Het afgelopen jaar kreeg een groot aantal van de vluchten dat vanaf een Nederlands vliegveld in de zomerperiode vertrok, te maken met vertraging of annulering. Van het aantal gedupeerde passagiers hebben er bijna 91.000 recht op compensatie van de gekochte vliegtickets. Toch werden slechts zo’n 40.000 van hen tot nu toe gecompenseerd. Dat blijkt uit onderzoek van AirHelp.

De meeste vertragingen in Europa in de periode van 15 juni tot en met 15 september 2018 kwamen voor bij vluchten van luchtvaartmaatschappijen die vertrokken vanuit Londen, Parijs en Frankfurt. Van de passagiers die uit Amsterdam vertrokken, kregen zo’n 83.000 te maken met een vertraging van 3 uur of langer.

Reizigers die de dupe zijn van vertragingen of annuleringen, hebben mogelijk recht op compensatie. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. Of de claim gegrond is, is afhankelijk van de daadwerkelijke vertraging bij aankomst op de plaats van bestemming, of de reden van vertraging of annulering.

Passagiers die nog geen compensatie hebben geclaimd voor een vertraagde of geannuleerde vlucht van vorige zomer, kunnen dit alsnog doen. Een claim kan namelijk met terugwerkende kracht worden ingediend tot en met twee jaar na de vluchtdatum. Wel kunnen buitengewone omstandigheden, zoals zwaar weer of medische noodsituaties, ertoe leiden dat de vliegmaatschappij wordt vrijgesproken van compensatie.

Dirk Lof, expert op het gebied van rechten van luchtvaartreizigers bij AirHelp: “Bij een vertraagde of geannuleerde vlucht heeft de reiziger mogelijk het recht om tot 600 euro schadevergoeding te ontvangen. Gedupeerde reizigers kunnen er alleen baat bij hebben als ze ook daadwerkelijk controleren of ze recht hebben op financiële compensatie. AirHelp helpt reizigers hun rechten af te dwingen en stapt zelfs naar de rechtbank als dat nodig is.”

De problematiek met vertraagde en geannuleerde vluchten verschilt per land. Zo kampten Londen, Parijs en Frankfurt in de zomer van 2018 met de meeste vluchtvertragingen. Onderstaande afbeelding geeft een idee van de bestemmingen waar passagiers deze zomer rekening moeten houden met een grotere kans op vertragingen.

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Tweede krachtigere aardbeving in Zuid-Californië

Volgende bericht

Stijging aantal ANVR-leden in eerste helft 2019

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.