Om de snelle verspreiding van deze besmettelijke variant in Nederland te voorkomen, is door de Nederlandse overheid besloten om naast een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland dat ook treinen en veerboten met personen die uit dat gebied komen, niet mogen aankomen in Nederland. Dit geldt tot uiterlijk 1 januari 2021. Het gewijzigde reisadvies heeft alles te maken met de besmettelijke variant van het Covid-19 virus dat zich snel in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland verspreid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstuurde vanavond een gewijzigd reisadvies. Daarin is het advies aan hen die zich op dit moment in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland bevinden en terug willen keren naar Nederland om een veilig onderkomen te zoeken zoals bijvoorbeeld een hotel voor de komende dagen en wacht tot het weer mogelijk is om naar Nederland te reizen.

Verder laat het reisadvies weten: “Ook als u in het VK woont en voor de feestdagen naar Nederland wilt komen, is dat voorlopig niet mogelijk. Bent u in moeilijkheden? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247. Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland en ook NIET naar de buurlanden te reizen tenzij reizen strikt noodzakelijk. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor meer informatie rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.”

Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat passagiers van ferry’s vanuit het Verenigd Koninkrijk geen toegang krijgen tot Nederland. In een bericht hierover is onderstaande te lezen.

Veerdiensten die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen per direct geen passagiers meer vervoeren. De ferry’s kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam en IJmuiden wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs. De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben dit besluit vanavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen. Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke mutatie van het COVID 19 virus rondwaart, verder beperken. 

 

De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben hiervoor gebruik gemaakt van de regionale havenverordening waarmee havenmeesters schepen geheel of gedeeltelijk de toegang tot de Nederlandse havens kunnen ontzeggen. Het gaat hierbij om alle Nederlandse havens die worden aangedaan door ferrydiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk: Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden. De rederijen zijn over de maatregel geïnformeerd. Met het formele besluit mogen de ferry’s niet meer met passagiers aan boord vertrekken richting Nederland.

 

De maatregel geldt ook voor passagiers met een Nederlandse nationaliteit. Nederlanders die door deze maatregel niet kunnen terugkeren, wordt geadviseerd een onderkomen te zoeken in het Verenigd Koninkrijk.

 

Het kabinet wil het transport van essentiële goederen draaiende houden. De veerdiensten blijven varen voor vrachtwagens met goederen. Dit is in lijn met de aanpak voor de luchtvaart, waar vrachtvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland mogelijk blijven.

De nieuwe stap van het kabinet volgt na de instelling van het vliegverbod dat sinds vanmorgen van kracht is. Het kabinet zal de komende dagen in nauwe samenwerking met de andere EU-lidstaten kijken naar de mogelijkheden om de import van het virus vanuit het Verenigd Koninkrijk verder te beperken.