Nieuws

Nederlanders gebruiken vakantiegeld niet voor vakantie

Meer dan de helft gebruikt het vakantiegeld niet voor vakantie. De meeste Nederlanders sparen of beleggen het geld. Slechts 37 procent gebruikt het om er even tussenuit te gaan. Dat blijkt uit recent onderzoek van Zoover uitgevoerd door NBTC NIPO Research onder meer dan 8.000 respondenten.

NBTC NIPO Research onderzocht in opdracht van reviewplatform Zoover wat Nederlanders doen met hun vakantiegeld. Het blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (51%) het vakantiegeld niet uitgeeft aan een vakantie; slechts 37 procent doet dit wel. De overige 12 procent ontvangt geen vakantiegeld. Van degenen die de vakantie er wel mee betalen, gebruikt maar 34 procent het voor een zomervakantie. Daarnaast blijkt het vakantiegeld voor het merendeel van de ondervraagden (60%) nooit voldoende om de hele vakantie mee te betalen.

Buffer opbouwen
Voor de mensen die het geld niet aan een vakantie uitgeven, is met name ‘sparen en beleggen’ een populaire besteding van het vakantiegeld. Maar liefst 48 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen zet het geld opzij. Opvallend is dat sparen en beleggen voor alle leeftijdsgroepen en in zowel lage als hoge sociale klassen het meest populair zijn. Bij een deel van deze respondenten belandt het vakantiegeld ‘op de grote hoop’ (17%). Vooral jongeren en senioren gebruiken het voor de dagelijkse uitgaven. Bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar is dit 28 procent en bij 75-plussers iets meer dan een kwart (26%). Het geld wordt door 10 procent gebruikt voor grote aankopen zoals een wasmachine of een auto. Een heel klein percentage gebruikt het geld om schulden af te lossen (5%).

Vroeg boeken
Maar liefst 85 procent van de ondervraagden wacht niet met boeken tot het vakantiegeld is ontvangen. Dit is voor de meeste mensen echter geen reden om het ‘extraatje’ liever op een ander moment te ontvangen. 60 procent van de ondervraagden geeft aan het geld het liefst in mei te ontvangen, daarna is januari de populairste maand. De reden waarom Nederlanders het vakantiegeld op een ander moment zouden willen ontvangen, is dat een kwart van hen dan zijn vakantie boekt.

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Vuelandia zoekt IATA Specialist - Gesloten

Volgende bericht

Jet Airways in Nederland failliet verklaard

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.