CoronavirusNieuws

Nederlandse luchthavens bereiden zich voor op nog minder vliegverkeer

Deel dit artikel

Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport bereiden zich voor op een verdere daling van het aantal vluchten en passagiers. Op Schiphol zijn de laatste dagen bijna 50% minder passagiers ten opzichte van 2019. Gezien deze ontwikkeling en de beperkingen die worden opgelegd aan reizen, werkt Schiphol aan scenario’s waarbij de operatie van Schiphol voor een bepaalde periode veel kleiner zal zijn. Tegelijkertijd werkt Schiphol nauw samen met de vrachtsector, aangezien enkele luchtvaartmaatschappijen overwegen het aantal vrachtvluchten uit te breiden.

Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport loopt het aantal reizigers terug. Op Eindhoven Airport is dat deze periode 60% minder dan in een vergelijkbare periode vorig jaar. Op Rotterdam The Hague Airport ruim 50% minder.

Kleinere operatie
Luchthaven Schiphol gaat haar operatie voor de komende periode verkleinen en zich inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie. Dat betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Door het verkleinen van de operatie blijft de dienstverlening van Schiphol voorspelbaar en betrouwbaar. Schiphol werkt er naartoe dat waarschijnlijk vanaf dinsdag 24 maart alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. De opstelplaatsen voor vliegtuigen bij de overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor de vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan. De check-in wordt dan beperkt tot Vertrek 2 en een deel van Vertrek 3. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 voor vluchten naar Schengenlanden en Lounge 2 voor de overige vluchten open.

Kambukka Drinkflessen

Terug naar de kern
“We gaan terug naar een ‘Kern-Schiphol’. Daardoor blijven we open voor Nederlanders die nu in het buitenland zijn en naar huis willen, voor vrachtvluchten met bijvoorbeeld medicijnen en medische hulpmiddelen en voor de vluchten die nog wel plaatsvinden. Deze beperking van onze operatie past ook bij de zorg voor onze mensen en die van onze partners”, aldus Dick Benschop (CEO Royal Schiphol Group).

Luchthavens blijven open
Voor elk scenario geldt dat de luchthavens open blijven en de vitale functies verzorgen binnen de regels die gesteld zijn. Dat doen de luchthavens voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, vrachtvluchten, repatriëringsvluchten, vliegtuigen die uitwijken en vluchten van hulpdiensten. Ook werken de luchthavens aan plannen om vliegtuigen te parkeren die aan de grond blijven.

Advies reizigers
Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat betekent dat diverse landen vluchten en/of reizigers vanuit Nederland weren. Daarnaast hebben diverse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aangegeven geen of minder reizen uit te voeren van en naar Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De ontwikkelingen gaan snel. Actuele informatie over het coronavirus in relatie tot Schiphol vinden reizigers op een speciaal ingerichte website van Schiphol.

Author


Deel dit artikel
Vorige bericht

"In deze situatie moet je niet egoïstisch zijn"

Volgende bericht

Air Antwerp schort alle vluchten op van 22 maart tot en met 10 april 2020

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.