“Weet je wat het had betekend wanneer we vrij snel tot een negatief reisadvies voor Turkije hadden besloten? Dan hadden we voor niets 30.000 mensen moeten ophalen, dan had iedereen ons voor gekke Henkie verklaard”, aldus Erik Jan Reuver (directeur SGR en Calamiteitenfonds) tegenover TravelPro over de situatie in Turkije.

De gebruikelijke reactie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken: “We wijzigen de classificatie voor een reisadvies wanneer wij denken dat dat nodig is”. Uiteindelijk werd enkel de classificatie voor de steden Istanbul en Ankara verzwaard. Toch zijn er ook reisprofessionals, evenals consumenten, die vinden dat er voor vandaag en morgen een negatief reisadvies voor Turkije had moeten komen.

Steven van der Heijden (CEO Corendon) laat aan TravelPro weten: “Je kan je nauwelijks voorstellen wat er voor enorme chaos was ontstaan in Turkije bij een negatief reisadvies. We zitten nu in de drukste vertrekweek voor de zomervliegvakanties, er zitten tienduizenden Nederlanders in Turkije (alleen al met Corendon zo’n 6.000) die dan allemaal zo snel mogelijk terug zouden moeten, zonder dat er vluchtcapaciteit beschikbaar. Bovendien is er geen enkel alternatief, omdat alle andere bestemmingen buiten Turkije vol zitten. Dat zou er dus op neer komen dat in de komende zes weken de zomervakanties van zo’n 75.000 Nederlanders niet door zou kunnen gaan zonder enig alternatief. En dat terwijl we vannacht en vanochtend merken dat meer dan 95% van de vakantiegangers gewoon wil gaan en er vrijwel niemand terugwil van de mensen die er al zitten.”

Op de stelling dat er ook mensen zijn die denken dat er niet tot een negatief reisadvies is besloten, omdat dit een behoorlijke kostenpost zou zijn, laat Reuver weten: “Ja, als je mensen moet terughalen dan kost dat geld, maar dat is niet onze eerste denkwijze. Natuurlijk, de situatie in Turkije had uit de hand kunnen lopen, maar iedereen binnen de branche was bereikbaar en ik vind dat we adequaat hebben gereageerd op de situatie.”

Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR) zegt dat hij blij is met de berichtgeving vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik denk dat wij als sector goed met dit advies kunnen leven. Er is ook op dit moment geen enkele aanleiding om een ‘negatief advies’ uit te vaardigen voor de Turkse zuidkust. Moeten we ook echt niet willen. Gelet op de situatie nu is het gerechtvaardigd om zo spoedig mogelijk te proberen terug te gaan naar ‘business as usual’ voor de badplaatsen.”

Reuver, die de situatie sinds gisteravond continue nauwlettend in de gaten houdt, laat weten de reacties over het uitblijven van het negatief reisadvies te hebben gezien. “Natuurlijk zie ik die reacties verschijnen op social media waarin gevraagd wordt wanneer er een negatief reisadvies, maar we moeten niet voor de muziek uitlopen. Zo hebben we eerst alle touroperators die er mee te maken kregen gebeld en op een gegeven moment zag je dat couppoging mislukt was.”

Volgens Reuver was er geen noodzaak om opeens groot alarm te slaan en direct een negatief reisadvies af te geven. “Dan zou stennis maken om niks. Bij de ons omringende landen is er ook geen negatief reisadvies gekomen voor geheel Turkije.” Sinds gisteravond had Reuver contact met onder andere Oostdam, de grote touroperators en met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Die informatie heb ik vanochtend met de Calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds gedeeld. Met al die input, van het ministerie, de touroperators en van onze eigen bronnen, is er een besluit genomen.”

Van der Heijden benadrukt dat er een ‘negatief reisadvies’ zou worden afgegeven als er nog een hoge mate van dreiging zou bestaan voor de badplaatsen. “Aangezien de rust is weergekeerd en in de badplaatsen er sowieso helemaal geen onrust was (met uitzondering van het gebied rondom het hotel waar Erdogan op vakantie was in Marmaris), is er geen enkele reden voor een negatief reisadvies of een dekkingsbeperking vanuit het calamiteitenfonds.”

Hanita van der Meer (woordvoerster Thomas Cook), liet vanmiddag tegenover TravelPro weten dat Thomas Cook zeker niet pleit voor een negatief reisadvies. “Omdat het in de kustplaatsen rustig is en mensen genieten van hun welverdiende vakantie. Vandaar ook dat er enkel een ontradend reisadvies is voor Ankara en Istanbul en niet voor andere delen van Turkije die op minimaal 700 km afstand liggen van deze steden.”

Reuver laat vanmiddag weten dat het Calamiteitenfonds op dat moment nog geen enkel telefoontje had gehad van consumenten. “Bij de ANWB Alarmcentrale zijn er een paar telefoontjes geweest en natuurlijk zijn er ook mensen geweest die hebben geannuleerd, maar omdat het kosteloos wordt aangeboden door de touroperators zijn er nauwelijks klachten. Ik denk dat iedereen het eens is met het advies van de overheid en eens met het besluit van de calamiteitencommissie.”

Van der Heijden besluit met de woorden: “Uiteraard zouden we aangedrongen hebben op een negatief reisadvies en repatriëring als er sprake zou zijn van incidenten en/of onveiligheid in de badplaatsen. Dat is echter helemaal niet het geval. Dus terecht geen negatief reisadvies of dekkingsbeperking voor de badplaatsen”.