De ANVR heeft nieuwe voorwaarden ontwikkeld en gepubliceerd voor de zakelijke markt. Deze voorwaarden spelen in op de nieuwe Wet op de Pakketreisovereenkomst en worden vanaf 1 juli 2018 door ANVR zakenreis- en mice-bedrijven toegepast.

Deze zakelijke voorwaarden kunnen alleen worden toegepast in combinatie met een raamovereenkomst tussen opdrachtgever en zakenreisbedrijf. Voor haar leden heeft de ANVR een voorbeeld raamovereenkomst beschikbaar gesteld. Voor opdrachtgevers is een uitgebreide toelichting opgesteld. De nieuwe Wet op de Pakketreisovereenkomst en Gekoppeld Reisarrangement gelden vanaf 1 juli 2018.  Deze nieuwe wet is ook van toepassing op zakenreizen, inclusief de Meeting en Incentive (MICE) markt. Echter, vaak worden voor zakenreizigers de reisarrangementen geboekt op basis van een algemene of raamovereenkomst. In dat geval gaat de wetgever ervan uit dat voor deze groep niet hetzelfde beschermingsniveau nodig is als voor een consument.

Raamovereenkomst én nieuwe ANVR Zakelijke Voorwaarden
ANVR-leden houden hiermee rekening en hanteren vanaf 1 juli 2018 de ANVR Zakelijke Voorwaarden, maar alleen in combinatie met een raamovereenkomst. De door ANVR opgestelde model raamovereenkomst vult de afspraken tussen klant en ANVR-zakenreisagent over en weer nader in. Je kunt dan denken aan de rol van de reisonderneming, dienstverlening, betaling en klachtafhandeling.
Tarieven en andere bedrijfsspecifieke zaken worden uiteraard door de zakenreisagent zelf (niet door de ANVR) in overleg met de klant opgenomen in de raamovereenkomst. Raamovereenkomst én de nieuwe ANVR Zakelijke Voorwaarden horen dus onlosmakelijk bij elkaar, maar aanvullingen of wijzigingen zijn mogelijk. Met de komst van de nieuwe ANVR Zakelijke Voorwaarden komen de huidige ANVR B2B-voorwaarden per 1 juli te vervallen.

Geen raamovereenkomst? Dan ANVR-Reizigersvoorwaarden
Als er geen sprake is van een raamovereenkomst dan gelden voor ANVR-leden en hun reizigers vanaf 1 juli 2018 standaard de ANVR-Reizigersvoorwaarden, waarbij de beschermende consumentenvoorwaarden van toepassing zijn; ongeacht of de reiziger een consument of zakenreiziger is. Hiervoor kan de zakenreisagent wel andere tarieven rekenen. Afhankelijk van de combinatie van reisproducten kan de reisonderneming verplicht zijn om een insolventievoorziening aan de reiziger aan te bieden. Voor zaken- en MICE-reizen wordt deze garantie aangeboden door SGR Zakelijk (www.SGRZ.nl). SGR biedt immers geen insolventiegarantie meer aan zakelijke opdrachtgevers.

Of je als zakenreiziger nu vaak of slechts enkele keren per jaar op zakenreis gaat, het is verstandig om gebruik te maken van de ANVR-Raamovereenkomst in combinatie met de ANVR Zakelijke Voorwaarden. Met de nieuwe ANVR Zakelijke Voorwaarden (www.anvr.nl) wordt tevens aangesloten op de nieuwe regels van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming.