Rolando Brison (Director of Tourism van St. Maarten Tourist Bureau), Cecil Nicholas (Chief of Staff) en Bertrand Peters (Port of St. Maarten) gaven vanochtend een update over de stand van zaken op St. Maarten naar aanleiding van orkaan Irma die het eiland afgelopen week trof. “Alle hulp is zeer welkom”, luidt de noodkreet van Brison.

Volgens de delegatie is zowel het Franse als het Nederlandse deel van het eiland zeer beschadigd door de orkaan, de schade aan de infrastructuur, hotels en het vliegveld zijn groot. Zo is 50% van alle hotels niet meer operationeel en loopt de schade die Irma heeft aangericht in de biljoenen. “Maar, we komen terug”, verzekert Brison. “Dat is ons in 1995 na orkaan Luis ook gelukt. Maar, hiervoor hebben we alle denkbare hulp keihard nodig. Onze prioriteit ligt nu bij het bieden van medische ondersteuning en ervoor te zorgen dat hulpmiddelen het eiland bereiken, met name de eerste levensbehoeften zoals drinkwater en babyvoeding. Onze aandacht gaat in een later stadium uit naar fysieke hulp ter plaatse.”

De St. Maarten Tourist Board geeft aan continu in gesprek te zijn met airlines en touroperators. “Na de orkaan was het vliegveld niet operationeel, maar inmiddels is het weer opengesteld en zijn de eerste vliegtuigen geland. Het gaat vooral om militaire toestellen met de eerste levensbehoeften aan boord en om toeristen op te halen.”

Wanneer St. Maarten weer klaar is om toeristen te ontvangen, weet Brison nog niet. “Onze focus ligt nu bij de wederopbouw van het eiland, we doen er alles aan om de infrastructuur, hotels en dergelijke zo snel mogelijk op orde te krijgen. December is een belangrijke maand voor St. Maarten en we hopen dat we dan de eerste toeristen weer mogen verwelkomen. St. Maarten moet top of mind blijven bij de consument en de reisbranche. We blijven de reissector informeren. Iedereen kent de foto’s van toen en nu, maar wij blijven de ontwikkelingen laten zien.”

Hulp
“Uiteraard zijn financiële donaties ook zeer welkom, maar die moeten vooralsnog even worden ‘gespaard’ om ze op het juiste moment (en voor de juiste zaken) in te kunnen zetten.” St. Maarten Tourist Bureau waardeert alle hulp, maar ziet graag dat dit wordt gestroomlijnd door Aviareps. Alle acties kunnen worden gecommuniceerd via orkaanirma.ams@aviareps.com. Aviareps wil graag de handen ineenslaan met jullie allemaal om een groep reisgenoten op de been te brengen om op termijn naar het eiland af te reizen om fysiek te helpen aan de wederopbouw. Nadere details en exacte timing daarvoor moet nog met STB worden overlegd. Het is in ieder geval hun wens om dit niet voor november te laten plaatsvinden. Hierover volgt snel meer informatie.

Bekijk de video van de persconferentie.