CoronavirusNieuws

Oostdam (ANVR) verwijt overheid dat reizen buiten Europa nog een groot probleem is

Deel dit artikel

Frank Oostdam (directeur ANVR) heeft bij Goedemorgen Nederland laten weten dat de gelijke inreisregels voor reizen binnen de EU een stap voorwaarts zijn, maar dat hij het de overheid verwijt dat reizen buiten Europa nog een groot probleem is. “Er gebeurt niks, terwijl er al sinds november een plan klaar ligt om reizen buiten Europa makkelijker te maken. Wij worden nu een beetje ongeduldig.”

“De gelijkgestemde Europese inreisregels die met ingang van vandaag zijn ingegaan zijn een grote stap voorwaarts, maar als je eenmaal op je bestemming bent heb je te maken met toegangsregels om bijvoorbeeld gebruik te maken van de skipiste of een restaurant en daar gelden helaas nog allemaal verschillende regels voor”, zo liet Frank Oostdam (directeur ANVR) vanochtend weten bij Goedemorgen Nederland.

“We hadden in Europa een lappendeken van verschillende regels en vanaf vandaag geldt er in Europa één regel voor inreizen. Dat betekent dat er een geldigheidsduur zit aan vaccinatiebewijzen van negen maanden. Je kan of met een vaccinatiebewijs zonder aanvullende eisen reizen in Europa en dat is echt wel een stap vooruit, want overal verschillende regels stimuleert het reizen niet. We zijn gebaat bij een regeling en dat hebben we nu bereikt, maar de vraag is of we ons er aan gaan houden want de vorige keer dat het werd ingevoerd was Italië binnen een week op een ander spoor. Ik heb alle hoop dat het nu wel goed gaat.”

“Wanneer de laatste vaccinatie negen maanden geleden is, kan er een booster worden gehaald om de geldigheid van je QR-code te verlengen. Als je niet gevaccineerd bent, kan je altijd nog getest worden 72 uur van tevoren of aantonen dat je genezen bent. Dat is binnen Europa goed geregeld en nu maar hopen dat iedereen zich daaraan houdt.”

In gesprek over de roep om maatregelen verder te versoepelen laat Oostdam weten: “Als het kan moet het zo snel mogelijk en als ik de virologen kan geloven, dan hebben we de piek over twee weken gehad en dan moet alles zo snel mogelijk open.”

“Met name voor kinderen onder de 18 jaar is het nog wel een probleem in een aantal landen, want in een aantal landen is de QR-code die je voor bijvoorbeeld skigebieden moet gebruiken niet geldig als je geen booster hebt en veel Nederlandse kinderen hebben nog geen booster.”


Deel dit artikel

1 Comment

  1. 1 februari 2022 at 14:09

    Wij worden nu een beetje ongeduldig zegt ANVR.
    Ik zou daar als ambtenaar op buza nou niet echt uit mijn middagdutje van opschrikken.

Vorige bericht

Thailand Pass nodig voor toelating tot Thailand

Volgende bericht

Meld je aan voor de extra editie van TravDay op 4 april 2022

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.