CoronavirusNieuws

Oostenrijk: versoepelingen Covid-19 maatregelen

Deel dit artikel

De Oostenrijkse regering heeft samen met deskundigen besloten tot versoepelingen van de COVID 19-maatregelen die momenteel van kracht zijn. “Dit is van groot belang met het oog op het huidige winterseizoen en stelt dus nog steeds de belangrijke maanden februari en maart veilig”, zo laat Thiebout van den Bergh (Oostenrijks Toeristenburo) weten.

Nieuwe maatregelen in een oogopslag

– Vanaf 5 februari 2022 kunnen restaurants en bars weer tot 00.00 uur openblijven.

– Gasten moeten nog steeds een 2-G bewijs (“gevaccineerd, genezen”) laten zien bij alle soorten accommodaties, horeca, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen.

– Daarnaast zijn evenementen zonder toegewezen zitplaatsen (bv. verjaardagen, bruiloften) met maximaal 50 personen mogelijk (vanaf 5 februari 2022).

– Vanaf 19 februari 2022 zal de 3-G-regel opnieuw worden ingevoerd voor accommodaties en horeca.

– Naast de federale kadervoorwaarden kunnen de deelstaten strengere regels vaststellen op basis van verordeningen van de deelstaten, zoals zij in het verleden hebben gedaan.

De 2-G regel (gevaccineerd of genezen)
Kortere geldigheid vaccinaties vanaf vandaag, 1 februari
Vanaf vandaag, 1 februari 2022, wordt de geldigheidsduur van een dubbele vaccinatie teruggebracht tot 180 dagen. Uitgezonderd zijn personen jonger dan 18 jaar, voor wie de tweede vaccinatie 210 dagen geldig is. De booster blijft nog wel 270 dagen geldig. Kinderen in de schoolgaande leeftijd die dubbel gevaccineerd zijn, kunnen, als hun tweede vaccinatie meer dan 210 dagen geleden is, gebruik maken van de reguliere tests van de zogenaamde “Holiday Ninja Pass”. Voor kinderen die niet meer onder de vrijstelling van de “Holiday Ninja Pass” vallen, gelden dezelfde regels als voor volwassenen. Let op: De tweede of derde prik is in Oostenrijk geldig vanaf de dag van inenting.

Overzicht van de 2-G toegangsmaatregelen:
Let op: Vanaf 5 februari is de sluitingstijd in restaurants, bij evenementen enz. 24 uur. Er zullen ook versoepelingen mogelijk zijn bij evenementen: In de toekomst zal 2-G en een FFP2 masker plicht gelden (in plaats van 2-G+ of booster, afhankelijk van het aantal deelnemers). Op 12 februari wordt de de 2-G-regel in de winkels afgeschaft. Vanaf 19 februari zal de 3-G regel ook weer van toepassing zijn in de horeca.
• De 2-G-regel (“gevaccineerd, genezen”) geldt bij: alle soorten accommodaties, horeca, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen zoals musea, kabelbanen, in de winkels, contactberoepen zoals de kapper, massage of pedicure etc.
• Alle soorten coronatests (zowel PCR- als antigeentests) worden niet langer geaccepteerd als toegangsbewijs.
• De horeca moet om 10 uur ’s avonds sluiten. Dat betekent dat de horeca ’s nachts dicht blijft. Après-Ski is niet toegestaan.
• Het dragen van een FFP-2 masker is verplicht in alle openbare binnenruimten. Buiten is het FFP2-masker verplicht als een minimumafstand van twee meter tot personen uit een ander huishouden niet kan worden aangehouden, bijvoorbeeld bij het wachten op de kabelbanen of skiliften.
• Kinderen onder de twaalf jaar hoeven geen toegangsbewijs voor te leggen. Behalve in Wenen waar kinderen vanaf 6 jaar een testbewijs nodig hebben.

Holiday Ninja Pass voor kinderen
Voor kinderen en adolescenten in de schoolgaande leeftijd uit het buitenland die niet volledig gevaccineerd zijn en niet hersteld zijn, is er nu de “Holiday Ninja Pass”: met twee PCR en één antigeentest per week kan gebruik worden gemaakt van alle faciliteiten waarvoor een 2-G bewijs vereist is. PCR-tests zijn 72 uur geldig, antigeentests 48 uur. De testresultaten worden geregistreerd in het “Holiday Ninja Passport” en is alleen geldig als er een bijbehorend geldig negatief testresultaat is.
De “Holiday Ninja Pass” kan worden gebruikt door alle schoolgaande kinderen en jongeren die na 31 augustus 2006 zijn geboren. Het document kan worden gedownload (hier in het Duits en hier in het Engels) en voor vertrek worden uitgeprint. Meer info op www.sichere-gastfreundschaft.at.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Off(line) we go!

Volgende bericht

“Als ik geen tv-kok was geworden, dan was ik reisagent geweest”

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.