CoronavirusNieuws

Oproep politiek: ‘Blijf de komende weken in eigen land’

Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten de komende weken zoveel mogelijk in eigen land blijven om te voorkomen dat het aantal besmettingen met corona verder oploopt. Die klemmende oproep hebben bewindslieden uit Nederland, Duitsland en België vandaag gedaan. 

‘Vermijd onnodige reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland. Dit is helaas niet de tijd voor gezelligheid, vriendenbezoek of winkelen over de grens. Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten even afstand van elkaar houden. Dat helpt ons in alle drie de landen in de strijd tegen corona en redt levens’, zegt de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Minister-president Mark Rutte liet eerder al weten op 3 mei met meer informatie te komen over de reisadviezen, die vanaf 15 mei waarschijnlijk weer per land worden bekeken.

Ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wijst erop dat de huidige situatie geen ruimte biedt voor andere dan slechts de hoogstnoodzakelijke reizen. ‘We moeten niet alleen nationaal, maar ook internationaal onze solidariteit tonen en verantwoordelijkheid opnemen. Enkel op deze manier kunnen we zowel in België, als in Nederland de verspreiding van het virus afremmen. Daarom roep ik op om enkel essentiële verplaatsingen te maken naar onze buurlanden. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen bevordert de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens en is dus geen goed idee.’

Minister van Binnenlandse Zaken Reul van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en zijn ambtgenoot Pistorius van Nedersaksen sluiten zich daarbij aan. Reul: ‘Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien. Daarom vraag ik vooral de burgers in de grensregio’s: blijf thuis! Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten het nog wat langer volhouden. Normaal gesproken leven we in een open, grenzeloos Europa. Maar het coronavirus leeft van mobiliteit en ontmoetingen. Als we het nu opgeven, zouden we al onze eerdere inspanningen te niet doen.’

Nederland heeft gekozen voor gedeeltelijke versoepelingen, waar die in Duitsland en België nog niet zijn aangekondigd of pas later ingaan. Zo gaan naar verwachting in België op 8 mei de terrassen weer open, in Nederland gebeurt dat met ingang van vandaag (28 april, red.). ‘Maar dat moet op een veilige manier plaatsvinden. Een van de risico’s is dat het op bepaalde plaatsen te druk wordt. Mensen moeten daarin ook zelf verantwoordelijke keuzes maken. Dus: wegblijven of weggaan waar het te druk dreigt te worden. Extra toestroom van mensen van buiten onze grenzen zou de situatie verder compliceren. Ik wil daarom tegen onze Belgische en Duitse buren zeggen: in betere tijden bent u weer van harte welkom. Maar voor nu helpt u ons door in eigen land te blijven’, aldus Grapperhaus.

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Spanje wil in juni weer toeristen verwelkomen

Volgende bericht

Rutgher Verstrepen terug bij TUI, nieuwe functies voor Marieke, Antoin en Anne

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.