Nieuws

Pensioengedupeerden stappen naar de rechter

Het in liquidatie verkerende bedrijfspensioenfonds Reiswerk en pensioenfonds PGB worden naar de rechter geroepen vanwege een verlaging van de pensioenaanspraken van 18,18%  (en 9,09% bij 60-plussers) bij de overgang van Reiswerk naar pensioenfonds PGB per 1 januari. Dat is vandaag bekendgemaakt nadat de sommatie door de advocaten naar beide fondsen is gestuurd.

De initiatiefnemer is ‘reiscollega’, de reisprofessional die eerder dit jaar collega’s opriep om zich aan te melden wanneer zij het niet eens waren met de gang van zaken rondom Reiswerk Pensioenen. In juni hadden zich na een eerste oproep 60 personen aangemeld. Op basis van het Europees eigendomsrecht denken advocaten Prof. Dr. Mr. Hans van Meerten (tevens bijzonder hoogleraar Europees pensioenrecht) en mr. Koen Vermeulen een sterke zaak te hebben, nadat pensioenfonds Reiswerk de bezwaren van vele bezwaarmakers naast zich neer had gelegd.

Prof. Van Meerten hierover: “Wij zien Europeesrechtelijk goede mogelijkheden. Het gaat hier om de aantasting van het Europese eigendomsrecht. Opgebouwde pensioenaanspraken zijn eigendomsrechten; is deze forse inperking nog wel proportioneel? Bovendien zit er een forse discriminatie naar leeftijd in de korting. Ook daar is de vraag: is dit op grond van gelijke behandeling wel toegestaan?”

Initiatiefnemer ‘reiscollega’, die in voorlopige anonimiteit de actie op touw heeft gezet, gelooft in de kansen: “Toen de hoogte van de korting werd gecommuniceerd, dacht ik: hoezo mag een pensioenfonds een stuk gespaard vermogen zomaar van mij afpakken? Op het moment van de overgang was de dekkingsgraad van PGB  96,3 en die van Reiswerk 92,6. Hoezo dan 18% inleveren? Nu de overgang een feit is, praat men alles recht wat krom is om het straatje schoon te vegen. Maar ook toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft ogenschijnlijk lukraak van alles goedgekeurd. Sorry, maar dat accepteer ik niet zonder slag of stoot. Het Europees Recht gaat voor, dus ik ben hoopvol gestemd.”

Het onbegrip en de verbijstering heeft tot nu toe ruim 440 collega’s er toe bewogen, mee te doen aan deze procedure. Er volgde overleg tussen de initiatiefnemer, de advocaten en de rechtsbijstandsverzekeraars om samen op te trekken. Dit leverde een akkoord op waardoor zowel verzekerden als niet-verzekerden hun recht kunnen gaan halen, zeggen de initiatiefnemers. Bedrijfspensioenfonds Reiswerk kende ruim 32.000 deelnemers en dus ligt er nog een groot potentieel. “De boodschap is nog niet overal doorgedrongen”, zegt ‘reiscollega’. Hij begrijpt een zekere terughoudendheid wel maar roept collega’s op zich bij hem te melden. “We hebben een echt goede regeling getroffen met de verzekeraars om ook niet-verzekerden een betaalbare toegang tot de gerechtelijke procedure te kunnen geven. Men kan zich nog steeds aanmelden op reispensioen@ziggo.nl en krijgt dan informatie over de organisatie en regeling omtrent de rechtsgang.”

 

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Author

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Travelife Partner Award voor Nordic Nederland en Nordic Info (België)

Volgende bericht

Aangescherpt ‘oranje‘ reisadvies voor Thailand

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."