Sinds de pestuitbraak in Madagaskar zijn er tussen 1 augustus 2017 en 19 oktober 2017 1.297 mensen besmet geraakt in veertien regio’s, waaronder 102 doden. Op dit moment geeft de WHO geen negatief reisadvies, maar raadt reizigers wel aan zich goed te informeren.

In augustus 2017 is de pest uitgebroken op Madagaskar, dat op de Nederlandse markt door meerdere partijen wordt aangeboden. Het gaat bij deze uitbraak om twee soorten: de longpest en de builenpest. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak nu als een Niveau 2 noodgeval geclassificeerd en rapid response teams ingezet.

Uitbraken van de pest komen vaak voor in plattelandsgebieden op Madagaskar, maar het verspreidt zich nu voor de eerste keer naar dichtbevolkte stedelijke gebieden, veelal aan de kust. De meest getroffen districten en steden zijn Antananarivo-Renivohitra (de hoofdstad en buitenwijken), Toamasina en het plattelandsdistrict Faratsiho.

Longpest is een zeer agressieve vorm van de pest en wordt overgedragen van mens op mens, bijvoorbeeld door hoesten. De ziekte kan al uitbreken na een incubatietijd van slechts 24 uur. Als er binnen de eerste 48 uur na het uitbreken van de symptomen geen medische behandeling plaatsvindt, is het dodelijk.

De builenpest komt vaker voor maar kent een lager sterfterisico dan de longpest. Het wordt overgedragen door ratten die door besmette vlooien zijn gebeten. De incubatietijd is twee tot vijf dagen, en het aantal sterfgevallen ligt rond de 40%.