Extra kosten wanneer je geld opneemt in het buitenland, een pinpas die niet werkt waardoor je onverwachts je creditcard moet gebruiken, het verschil tussen een current/checking, savings of credit account óf de keuze tussen continue with or without conversion: het is slechts een greep uit de onduidelijkheden die reizigers ervaren wanneer ze pinnen in het buitenland. Het is nog niet zo makkelijk, bleek uit onderzoek van WeFlyCheap.

Van alle respondenten die hebben aangegeven tegen onduidelijkheden tijdens pinnen in het buitenland aan te lopen, liet ruim 70% weten het verschil tussen een savings, current/checking of Savings account niet te weten. “En toch krijg je die vraag eigenlijk altijd wanneer je wilt pinnen in het buitenland”, aldus Eelko van Drongelen van WeFlyCheap.nl. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen dit verschil niet weten en dat moet toch te verhelpen zijn.” Ook de vraag ‘continue with or without conversion’ blijkt een lastige, want waar kies je voor? Van Drongelen: “Het is voordeliger om bij een geldautomaat en in winkels voor: withdrawal without conversion te kiezen, omdat banken voor het omrekenen naar euro’s vaak ongunstige wisselkoersen kiezen.”

Volgens Tetske Alferink, werkzaam bij de Rabobank IJsseldelta in Zwolle, speelt de vraag: wanneer kies je voor saving, current/checking of credit account voornamelijk tijdens de vakantieperiodes. Toch is het verschil tussen deze drie opties best logisch, alleen moet je het – net als die andere informatie – even weten. ‘Het savings account is je spaarrekening, waar je met een Nederlandse bankpas vaak niet rechtstreeks geld van kunt afschrijven. Het current/checking account is je betaalrekening, waar je wel geld van kunt afschrijven. Bij het credit account wordt achteraf geld afgeschreven, vaak aan het einde van de maand. Dit is vergelijkbaar met de werking van een creditcard’.

Op dit moment benadrukken banken vooral dat je de werelddekking aan moet zetten als je buiten Europa reist en daarnaast is het advies om, naast je bankpas, ook een creditcard mee te nemen indien je die hebt”, vertelt Alferink. “Nog een andere goede tip: kies bij het pinnen in een land waar je niet met de euro betaalt voor het verrekenen in vreemde valuta in plaats van in euro’s, dan ben je vaak goedkoper uit”, aldus van Drongelen. ‘Bovendien is pinnen van een vreemde valuta in het buitenland meestal goedkoper dan het bestellen van die valuta in Nederland.”