#PrayForParis #PrayForBrussels #PrayForOrlando #PrayForNice #PrayForWurzburg #PrayForMunich #PrayForOhio #PrayForBerlin #PrayForIstanbul #PrayForLondon #PrayForStPetersburg #PrayForStockholm #PrayForDortmund #PrayForManchester #PrayForBarcelona #PrayForTurku #PrayFor…

Toen ik op 17 augustus het bericht kreeg dat er iemand met een bestelbus de Ramblas in Barcelona was opgereden, was het eerste wat ik dacht: ‘Daar gaan we weer’. Vervolgens krijg je een stortvloed aan informatie en loopt het dodenaantal elk uur op. Ondanks dat deze berichten nooit zullen wennen, zijn ze ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Al snel verscheen de gebruikelijke hashtag #PrayForBarcelona, een trieste traditie die is ontstaan en nu bij elke aanslag terugkeert.

Misschien gebruiken mensen deze hashtag om hun morele plicht te doen, of om op die manier hun medeleven te tonen. Maar wat trekken we ons tegenwoordig verder nog aan van dit soort aanslagen, of verschilt dat per bestemming? Bij Sunair werd dezelfde avond weer Barcelona geboekt en het reisadvies voor Spanje werd niet aangepast. Ook na de aanslag in Parijs bleef het reisadvies ongewijzigd, zou dit voor Turkije of Tunesië ook zo zijn?

Het lijkt erop dat mensen dit soort aanslagen steeds sneller kunnen verwerken en eerder overgaan tot de orde van de dag. Een dag later stond de Ramblas weer vol met toeristen en lokale bewoners. Niet alleen om de slachtoffers te herdenken, maar ook om te laten zien dat we ons niet bang laten maken. Goed om te zien! Toch blijf je je afvragen hoe iemand in staat is om op een mensenmassa in te rijden en met welk doel?

Doen ze het alleen om de westerse wereld te ontregelen? Iets wat in mijn ogen vooralsnog niet is gelukt. Na de aanslagen heeft de Spaanse overheid aangegeven de verschillende toeristische hotspots in het land beter te beveiligen, te laat uiteraard. Maar wat kan je doen tegen dit soort terreur?

Engeland heeft inmiddels een instructievideo online gezet, waarin wordt uitgelegd wat je moet doen tijdens een terroristische aanslag op je vakantieresort. En ook in Nederland was de beveiliging tijdens grote evenement als het EK-vrouwenvoetbal, TT in Assen en het Glazen Huis in Breda van een hoog niveau. Je kan natuurlijk overal betonblokken plaatsen, maar verzinnen ze dan niet gewoon iets anders?

Het beste is er niet te veel aandacht aan te besteden. Uiteraard doen wij daar zelf ook aan mee, maar ik hoef niet met naam en toenaam te weten wie het hebben gedaan, dat verdienen ze niet. Daarnaast is het belangrijk je vooral niet bang te laten maken! Boek die stedentrip naar Barcelona, geniet van die all-inclusive in Turkije en ga weer op ontdekking in Tunesië. Laat het toerisme er niet onder lijden en laat vooral je eigen vakantie niet verpesten.

Dylan Cinjee
dylan@travelpro.nl