Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) vindt dat het mogelijk moet zijn voor consumenten om gratis een aanpassing te maken in (online) vakantieboekingen. Van Dam: ‘‘Het komt nogal eens voor dat iemand een typefout maakt in zijn naam of bij de bevestiging ziet dat er een verkeerde vertrekdatum is ingevuld. Ik sprak een vrouw die, ook al reageerde ze binnen een kwartier na de boeking, meteen 35% annuleringskosten moest betalen’’. De ANVR is blij met het ontbreken van het herroepingsrecht.

[poll id=”56″]

Beluister hier het interview van BNR Nieuwsradio met ANVR-directeur Frank Oostdam.



De ANVR kan zich niet vinden in de reactie van PvdA-kamerlid Martijn van Dam over het annuleren van vakanties. Van Dam constateert terecht dat het boeken van vakanties via internet inderdaad buiten de ‘koop op afstand’-regels vallen die gelden voor het digitaal aankopen van een product. Een reis is namelijk géén product dat bij koop wordt overhandigd, maar een dienst die vaak veel later in de tijd wordt ervaren. 



Deze dienst, lees vakantie, is ook niet afkomstig van één leverancier, maar bestaat uit vele diensten van diverse organisaties, zoals een airline, accommodatieverschaffer, autoverhuurder, excursies op een bestemming, etc. Al deze leveranciers, over het algemeen in het buitenland gevestigd, hanteren andere betalingsvoorwaarden en -termijnen, maar maken wel deel uit van een keten om te komen tot één vakantiereis. Het huidige businessmodel is er juist op gericht om de klant voordeel te geven; om de klant de mogelijkheid te bieden zijn vakantie tegen een scherpe prijs te kunnen aankopen. Dit verdienmodel doorbreken zou direct gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de reissom.



“Ook een ‘simpele tikfout’ is”, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR, “minder snel gemaakt dan de PvdA doet voorstellen. Bij het boeken van een reis via internet moet men stap voor stap tal van gegevens actief invoeren, waarbij uiteindelijk gevraagd wordt of je akkoord gaat met de boeking en of je dit wil bevestigen.” Oostdam geeft aan dat ‘per ongeluk’ een reis boeken dan niet echt van toepassing is. “En”, vervolgt hij, “moet er toch nog een beperkte wijziging worden doorgevoerd, bedragen de kosten volgens de ANVR-voorwaarden € 27.” Nederland staat in dit opzicht niet alleen, maar heeft te maken met de EU-regels. De regeling dat de (internet)verkoop van reizen onder ‘diensten’ vallen en niet onder ‘product’ is dan ook geen nationale regel, maar door de EU bepaald.

Van Dam heeft zich eerder onder andere hard gemaakt voor ‘goedkoop’ mobiel bellen buiten Nederland.