Met reisadvies.nu lanceren verschillende reisorganisaties een eigen platform voor de reisadviezen. “De ACM gaf vorige week aan dat de reisbranche klanten beter moet informeren. Dat vindt de reisbranche zelf ook. Burgers willen betrouwbare informatie voordat zij op reis gaan en we denken dat dit platform in die informatiebehoefte voorziet. De adviezen van Buitenlandse Zaken zijn hopeloos verouderd, dus we doen het voortaan zelf”, aldus de woordvoerders Fenny Koppen (Riksja) en Joshua van Eijndhoven (Voja Travel). 

Reisadvies.nu volgt de Wereldgezondheidsorganisatie
De Tweede Kamer nam op 7 oktober 2021 een motie aan waarin het Buitenlandse zaken (BuZa) opriep om de achterhaalde reisadvisering met spoed aan te passen. Eerder was de Algemene Rekenkamer ook al kritisch en schreef over de overheidsadviezen dat “Door het ontbreken van inhoudelijke informatie in de dossiers kunnen wij niet volgen hoe de minister de keuze van de risicoclassificatie maakt en motiveert. Afwegingen voor de risicoclassificatie ontbreken vaak.” Er is sindsdien nog weinig veranderd. Daarom neemt de reisbranche nu zelf verantwoordelijkheid en geeft voortaan reisadviezen af in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie. Die adviseert dat je gevaccineerd veilig kunt reizen en adviseert tegen (in)reisrestricties omdat die niet helpen.

Consument heeft genoeg van onzekerheid en verwarring
De reisbranche ziet dat de consument duidelijkheid wil. De overheid zaait vooral verwarring met het gebruik van onjuiste termen. De term “vliegverbod” voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld. De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van het “vliegverbod”. Doordat de Rijksoverheid die term tóch gebruikte ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers. Onnodig, want het ging in feite alleen om inreisbeperkingen voor niet EU-burgers. De consument ziet inmiddels door de bomen het bos niet meer.

Waarom overstappen naar reisadvies.nu
Uit onderzoek van reisadvies.nu blijkt dat veel oranje reisadviezen door BuZa onterecht zijn afgegeven. Veel reisverzekeraars zien dat ook en bieden nu dekking ook bij een corona-gerelateerd oranje reisadvies van BuZa. Inclusief dekking voor repatriëring, verlengd verblijf en/of een positieve test. Veel landen buiten de EU hebben een hoge vaccinatiegraad, gunstig klimaat en door de jonge bevolking minder vatbaarheid voor het virus. Landen met tien tot twintig keer minder besmettingen dan Nederland zijn geen uitzondering. Er is daar géén zorginfarct, en géén avondklok dus een oranje reisadvies van BuZa is dan niet meer uit te leggen. Je ziet dan ook steeds meer Nederlanders kiezen voor een langere vakantie of een workation naar de zon. Na twee jaar maatregelen willen mensen het leven weer oppakken en daar hoort reizen bij. “Wij vinden het belangrijk dat er voor deze mensen actuele en betrouwbare reisadviezen beschikbaar zijn om hen te helpen bij hun beslissingen.”

Reisadviezen op basis van feiten
“Wij geven een land daarbij pas een geel reisadvies als het voldoet aan vier voorwaarden. Dat je veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties die het reisplezier aantasten. Dat je verzekerd op reis kunt en dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming. Verder is het belangrijk dat kwetsbare groepen op de bestemming beschermd zijn door vaccinatie. Op reisadvies.nu worden de reisadviezen opgesteld door gespecialiseerde reisorganisaties die actuele informatie ophalen bij partners en Nederlanders op bestemming. Reizigers kunnen op het platform ook reiservaringen delen en er zijn links naar openbare bronnen en tips over reisverzekeringen. Zo krijgt de reiziger een volledig en betrouwbaar beeld en kan zelf een afweging maken voor vertrek.”