De toespraak van minister-president Mark Rutte, waarin hij Nederlanders opriep om tot zeker half maart niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk én geen vakantie te boeken tot half maart, hebben geleid tot grote feestvreugde in de reissector. Feestmuziek uit alle windstreken van de wereld, gespeeld door dankbare reisprofessionals, was al duidelijk te horen tijdens de live-uitzending.

De sector respecteert het advies om géén noodzakelijke reizen te maken én geen vakanties te boeken tot half maart 2021 om op die manier het coronavirus eronder te krijgen. Even werd er gevreesd dat het advies om ook geen vakanties te boeken zou worden geschrapt, maar tot opluchting van veel reisprofessionals heeft het kabinet dit advies laten staan (met de toevoeging ’tot half maart’). Iedereen in de reissector weet namelijk dat het boeken van een vakantie de kans verhoogt om het coronavirus op te lopen of te verspreiden.

Reisbedrijven in het hele land zijn het er onomstotelijk mee eens dat vakantie vieren buiten Nederland geen noodzakelijke reis is, evenals zakenreizen naar het buitenland of familie- en vriendenbezoekjes in het buitenland. Met alle liefde stort de reiswereld, gespecialiseerd in het verkopen van vakanties buiten Nederland, zich dan ook op het boeken van de in hun ogen zeer noodzakelijke vakanties binnen Nederland. Met groot plezier annuleert de georganiseerde reissector reizen tot half maart, wetende dat mensen die zich de wintersport niet willen laten ontnemen toch wel zelf in de auto stappen. Nog deze week moet de overheidscampagne om zelf je vakantie samen te stellen te stimuleren van start gaan. Daarbij is een zeer pakkende slogan bedacht, namelijk: ‘Stel zelf je vakantie samen, de georganiseerde reissector moet zich schamen!’.

Het kabinet wordt op de knieën bedankt dat het reisadvies voor een aantal bestemmingen op geel is blijven staan, want de paar boekingen die daar voor worden gemaakt zijn wel héél lekker meegenomen. Dat het advies om tot half maart geen reizen te boeken en de (nog) niet gewijzigde reisadviezen voor gedoe zorgen, is de reiswereld wel gewend. Als de reisadviezen vandaag alsnog worden gewijzigd naar oranje en we sommige klanten voor de vijfde keer moeten teleurstellen? No problem man.

Waar de Nederlandse samenleving voor vijf weken aan de ketting wordt gelegd, zal het niemand verbazen dat bij menig reisbedrijf het dak eraf ging. De vervroegde kerstlunches en -diners eindigden in grote feesten tot woensdag vroeg in de ochtend nadat bekend werd dat de reissector maar liefst dertien weken op slot mag en ook allerlei suffe evenementen geen doorgang vinden. In menig huishouden van Nederlandse reisprofessionals werd vanochtend dan ook extra genoten van een champagne-ontbijtbuffet. Vandaag nog even een paar reisjes omboeken en het kantoor opgeruimd achterlaten en de kerstvakantie kan beginnen. Nooit eerder konden reisprofessionals van zo’n lange vakantie genieten, inderdaad, datgene waar zij juist zó van houden maar normaliter nooit de tijd voor hadden.

De reissector voelt zich gesteund door airlines die blijven vliegen naar oranje bestemmingen en haalt overlevingskracht uit het idee dat airlines nog wél mogen vliegen. De herhaalde drukte op Schiphol wordt door zowel de luchthaven als CEO’s bestempeld als één van de vele honderden dingen die de afgelopen tijd fout zijn gegaan.  Ook is men het er over eens dat de georganiseerde reissector weinig heeft gedaan om veilig te kunnen reizen. De conclusie om de gehele reissector te straffen wordt als logisch bestempeld.

Daarnaast worden de aan de reissector gegeven financiële steunpaarden zeker niet in de bek gekeken. Door zeer betrouwbare bronnen is inmiddels het plan bevestigd dat per 1-4-2021 tot aan het einde der tijden onderaan iedere boekingsbevestiging de slogan ‘Mede mogelijk gemaakt door het kabinet Rutte III’ moet staan. Over sectorspecifieke steun wordt binnen de reissector niet meer gesproken sinds Sinterklaas ons land heeft verlaten.

Van de ANVR, VvKR, SGR, GGTO, grote en kleine touroperators, ZSO’s en retailers, reisbedrijven adviseren hun medewerk(st)ers massaal om bij de verkiezingen op 17 maart 2021 op Rutte en consorten te stemmen. Bekende Vakantiemannen en -vrouwen (BV’ers) verwachten overigens dat het negatief reisadvies nog vóór de Krokusvakantie wordt verlengd en met een herverkiezing van Rutte zelfs over de zomervakantie van 2021 heen getild kan worden.

Bovenstaande, hoe de reissector erin staat, is natuurlijk al lang en breed uitgelegd aan de politici in Den Haag en de consument. Het heeft reisprofessionals en uitverkorene die op de thee mochten in Den Haag maar weinig moeite gekost. Als branche zijn we blij hoe politici en hun adviseurs het hebben opgepakt. Wat zouden we nog meer te wensen hebben? En wat betreft de dingen die we nog te wensen hebben, begrijpen we dat ook voor politici geldt: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Als we het idee zouden hebben dat politici ons niet begrijpen, zouden we het wel beter hebben uitgelegd.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl