Zowel zakenmensen als vrijetijdsreizigers willen steeds vaker hun gezonde levensstijl aanhouden wanneer ze overnachten in een hotel. Dat blijkt uit een onderzoek van AccorHotels en databedrijf DAN DNA. Ze vroegen aan 2.572 reizigers uit de Benelux op basis van welke factoren ze een hotel kiezen. De mogelijkheid van sporten in een hotel – zoals een in-house fitness, gym in de buurt of via oefeningen in hun hotelkamer – beïnvloedt de hotelkeuze van 18% van de toeristen en een derde van de zakenreizigers.

Naast een ideale ligging, een comfortabel bed en een goede prijs-kwaliteitverhouding, geven ook fitnessmogelijkheden en gezonde maaltijden steeds vaker de doorslag. Dat komt doordat 67% van de zakelijke klanten en 65% van vrijetijdsreizigers de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen een gezondere levensstijl is gaan aanhouden. Dat vertaalt zich in 72% van de zakelijke en 63% van de vrijetijdsreizigers die momenteel minstens één sport beoefent. Die gezonde gewoontes zetten ze graag door wanneer ze verblijven in een hotel.

Zo geeft 42% van de zakelijke klanten aan te sporten in het hotel en werkt 21% tijdens zijn hotelverblijf aan zijn conditie op een externe locatie. Voor vrijetijdsgasten ligt dit tweede percentage op 10%. Opvallend is dat de wil om te sporten bij beide groepen zo hoog ligt dat respectievelijk 26% en 15% van hen bereid is 5 à 15 euro per nacht extra neer te leggen voor indoor fitnessmogelijkheden.

Loopband binnen de hotelmuren het populairst
Alle sportende hotelgasten, ongeacht of ze overnachten voor zaken of op vakantie zijn, werken zich het vaakst in het zweet op de loopband. Sporten op de crosstrainer en heffen met gewichten zijn ook favoriet. Verder wint bij zakelijke reizigers ook sporten op de hotelkamer aan populariteit. Maar liefst 21% stretcht, 20% waagt zich aan push-ups en 18% aan sit-ups.