Net goed en wel weer begonnen na drie weken lang luilekkerland, loopt mijn agenda alweer zo vol dat ik bijna weer toe ben aan vakantie. Bijna hoor. Nog niet helemaal. Man oh man wat is het nu al druk in september en oktober. Een avondje hier, een middagje daar en of ik ook nog even op een zaterdag wil puinruimen op het strand van Scheveningen. Maar natuurlijk. Geen probleem.

Maar even terug naar de laatste drie weken van augustus. Stiekem de leukste weken van het jaar. Kermis in het dorp en daarna door naar olé España. Toen ik dus goed en wel ingesmeerd met factor 30 op mijn geliefde ligbedje over de Spaanse Costa aan het turen was, ging mijn telefoon. Ik was getagd in een foto op Facebook. Ik word wel vaker getagd, maar negen van de tien keer gebeurt dat in een sarcastische tekst, maar een foto?! Dat doet wel alle alarmbellen rinkelen. Vooral als ik zelf geen foto heb geplaatst. Wie, wat, waar en vooral wanneer is die foto gemaakt? Dus met mijn vette zonnebrandvingers pakte ik mijn telefoon erbij en opende Facebook en dat was meteen de grootste fout die ik tijdens die vakantie heb gemaakt. Want wat ik toen zag, daar moest ik toch wel even van bijkomen. Daar had ik dan in Spanje ruimschoots de tijd voor, maar toch. De bewuste foto is gemaakt op de kermis. Voor mensen die uit een dorp komen, weten denk ik wel wat voor een soort kermis ik bedoel… je gaat er naartoe als een soort Doutzen die naar een Miss-verkiezing moet (tenminste daar doe je ontzettend veel je best voor), maar eenmaal binnen vliegen de glazen bier na tien minuten door de lucht en kan het je ook allemaal niets meer schelen. En leuk dat het is! Die foto dus, compleet met uitgelopen make-up, ontploft haar en met een glas wijn in mijn handen sta ik pratend met mijn hoofd op Facebook. Laat ik het kort houden: niet de meest charmante foto die er van mij is. Hallo uh HELP, waar is de AVG?

Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik ooit toestemming heb gegeven om die foto te maken en al helemaal niet om die foto te plaatsen op social media. En zeker niet die foto.

Nu denk je misschien: ho dame, jij loopt ook zo vaak rond met een camera. Dat klopt, maar een van de regels die wij hebben is dat we het vragen en zeggen dat het voor TravelPro is. En eerlijk, ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet geheel vrijwillig poseerde en zijn of haar meest mooie lach tevoorschijn toverde. Daarnaast hebben wij geen aparte toestemming nodig om de foto voor journalistieke doeleinden te gebruiken. Zo schrijft de wet.

Maar hoe gaat dat met al die evenementen die voor de komende maanden op het programma staan? Moet je bij inschrijving al aangeven dat er foto’s van jou gemaakt mogen worden en dat die ongezien en zonder tig filters op social media worden geplaatst? Of ga je achteraf zeuren? Of achtervolg je de fotograaf van het event net zo lang tot je zeker weet dat hij de foto’s heeft verwijderd? Hoe werkt dat eigenlijk? Ik heb namelijk nog geen AVG-disclaimer op een uitnodiging zien staan.

Wacht eens, ik weet het. Het zal toch niet zo zijn dat je bij binnenkomst een rode stip op je voorhoofd geplakt krijgt, zodat ze weten dat jij niet op de foto wil of liever gezegd niet op social media wil verschijnen? Die rode stip verzin ik nu niet ter plekke, maar dit was afgelopen zomer een oplossing tijdens een festival. Ik zie me al lopen! Nee laat maar, behalve als ik naar een Hindoestaans evenement zou gaan…

Sharon Evers
Sharon@travelpro.nl