Honderden nieuwe personeelsleden moeten op Schiphol voorkomen dat het komende zomer net zo’n chaos wordt als afgelopen weekend, zegt Dick Benschop (topman Schiphol) die tegelijkertijd zijn excuses maakt voor de problemen waarmee de luchthaven kampt. Mocht het aantrekken van honderden nieuwe medewerkers, waaronder beveiligers en bagagepersoneel, niet naar wens gaan, dan verwacht Benschop het aantal vluchten naar beneden te moeten brengen. 

De oorzaak van de problemen op Schiphol wijt de topman aan dat er meer passagiers waren dan verwacht en er minder beveiligers zijn dan gehoopt. Volgens Benschop was er minstens 10% uitval onder de beveiligers vanwege ziekte, maar de airport had ook te maken met een valse start van de meivakantie door een staking. Benschop laat ook weten dat Schiphol te maken heeft met zogenaamde groeipijn na de zware terugval van passagiers door de coronacrisis. “We gaan nu kijken naar een nieuwe regulering als het gaat om het aantal vluchten dat Schiphol de komende tijd kan verwerken. Daarbij mag worden verwacht dat het aantal vluchten naar beneden gaat aan de hand van beschikbare mankracht.”

Honderden nieuwe medewerkers
Om dit voor te zijn wil Schiphol honderden nieuwe medewerkers aantrekken. Het vinden van de extra personeelsleden zal vanwege de grote concurrentie op de arbeidsmarkt lastig worden, verwacht Benschop. Hij laat weten dat Schiphol medewerkers wil aantrekken met hogere lonen. Hoeveel hoger de lonen worden, is nog onderwerp van overleg.