Nieuws

Schiphol lanceert actieprogramma stikstof

Royal Schiphol Group heeft in het verlengde van het advies van de commissie-Remkes een actieprogramma opgesteld om de uitstoot van stikstofoxiden aan te pakken. Het programma is een intensivering van het al ingezette beleid en sluit aan op de doelstelling dat alle luchthavens in 2030 uitstootvrij zijn. In het programma staan meerdere nieuwe maatregelen, waaronder de installatie van laadpunten voor het koelen van vrachtwagens en hybride vrachtwagens, de installatie van walstroom bij elke gate en de introductie van pushbacktrucks die worden aangedreven door elektriciteit of waterstof.

“Net als de commissie-Remkes vinden wij dat elke sector in Nederland moet bijdragen aan de aanpak van stikstofoxiden,” zegt CEO Dick Benschop van Schiphol. “Ons doel is dat onze luchthavens in 2030 vrij zijn van uitstoot. Dit programma intensiveert de aanpak die we een paar jaar geleden zijn gestart. Grote winst is te behalen bij maatregelen die meerdere vormen van uitstoot aanpakken.”

Het actieprogramma richt zich op drie onderdelen: vervoer van en naar de luchthavens, maatregelen op de luchthavens en de aanpak van uitstoot door het vliegverkeer.

Van en naar de luchthaven
Schiphol Group stimuleert, ook financieel, duurzaam en openbaar vervoer van en naar de luchthavens. Zo rijden van en naar Schiphol veel elektrische bussen en taxi’s en draagt Schiphol 70 miljoen euro bij aan het verbeteren van het trein- en busstation. Voor de langere termijn spant Schiphol zich in voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven en voor het doortrekken van de spoorverbinding van Lelystad Centrum naar Lelystad Airport. Ook Eindhoven Airport zet zich in voor een nieuw railstation nabij de luchthaven.

Maatregelen op de luchthaven
Ook op de platforms werkt Schiphol aan verregaande elektrificatie van al het verkeer. Onder meer door uitbreiding van het aantal elektrische ground power units, de installatie van walstroom op alle gates en uitbreiding van het aantal elektrische voertuigen en laadpalen. Voor de lange termijn werkt Schiphol aan duurzaam taxiën van vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen en pushbacktrucks aangedreven door elektriciteit of waterstof.

Beperken stikstofuitstoot vliegverkeer
Het beperken van de stikstofuitstoot van het vliegverkeer is een opgave voor de gehele sector. De bijdrage van Schiphol richt zich onder meer op het verbeteren van vliegprocedures, zodat ze met minder motorvermogen aanvliegen en daardoor minder uitstoot hebben. Daarnaast werkt Schiphol mee aan het verbeteren van internationale treinverbindingen en pleit Schiphol voor het efficiënter inrichten van het luchtruim.

© 2020, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Disneyland Paris wint zilveren Loeki

Volgende bericht

Laatste dag! Win kaartjes voor de Tina Turner Musical met Holiday Extras

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."