Blogs

Sochi

Op de terugvlucht uit Sochi schrijf ik dit voorwoord. Het is één van de voordelen van mijn vak, zo’n uitnodiging, waarvoor heel erg bedankt.

Lekker onderuit geniet ik na van Hollands Glorie. Het was geweldig om mee te maken, vooral toen daar als toetje een medaille was die voorlopig niet overtroffen gaat worden.

Vooraf had ik net zoals velen bedenkingen over Sochi. Hoe zou het gaan? Is alles klaar? Is het nog wel leuk met al die security? Mijn conclusie? Het was perfect. De sfeer was uitbundig en een oranje bodywarmer betekende vele malen op de foto met enthousiaste Russen, Slovenen (golland very speed skating) en ga zo maar
door.

Natuurlijk waren er kleine ergernissen. Een uur in de rij voor een hotdog vonden wij wat lang en uiteraard ben ik helemaal niet te spreken over de tijdwaarneming (niet Russisch)! Navraag leert namelijk dat in duizendste tijd meten alleen in een laboratorium kan, dus afschaffen die duizendste. Verweij stond vier meter verder van het startschot vandaan en hoorde het schot maar liefst 4,5 duizendste later, dus was eigenlijk ruim één duizendste sneller. Nu maar hopen dat andere schaatslanden de Nederlandse suprematie niet accepteren en een tandje bijzetten. Of als alternatief een medaille invoeren voor de eerste niet-Nederlander. Het risico bestaat anders dat het schaatsen het korfbal achterna gaat. Nederland-België is daar altijd de finale.

Sochi heeft inmiddels een plek gekregen op de toeristische kaart en er zijn berichten dat Sochi per april één van de visa vrije zone’s gaat worden in Rusland. Dan verwacht ik ook vluchten vanuit Nederland. De hotelprijzen zullen dan ook weer reëel zijn. Nu was de hotelbezetting onder de 50%! Men heeft te hoog ingezet waardoor touroperators alternatieven hebben gezocht en gevonden. Zo lagen er bijvoorbeeld vier cruiseschepen in de haven van Sochi die dienst deden als hotel.

Wat mij het meeste bijblijft is de hartelijkheid van de bevolking. Anton, die ongevraagd bier en gepofte aardappelen kwam brengen, de blijdschap van de man die wij ons overgebleven kaartje voor de finale ijsdansen verkochten voor de normale prijs. En niet te vergeten Andrej onze vaste taxichauffeur die ons de laatste
avond trakteerde op een Russisch feestmaal in zijn restaurant.

Sochi, Spasiba!

Tom van Apeldoorn
tom@travelpro.nl

© 2014, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Hartman: ‘‘Groei aantal vliegbewegingen Schiphol niet realistisch’’

Volgende bericht

Visum Turkije blijft aan de grens verkrijgbaar

Auteur

Tom van Apeldoorn

Tom van Apeldoorn

Tom is een zelfstandig ondernemer in hart en nieren en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in uitgeversland, zijn hobby is zijn werk en dat straalt hij ook uit.