Nieuws

Souldivers diende klacht in bij de NMa: ‘Hoera, er gaat iets gebeuren!’

Deel dit artikel

Willem Warbie van Souldivers heeft RTV Rijnmond laten weten héél blij te zijn dat er actie is ondernomen door de NMa richting de reisbranche. ‘Ik ben heel blij dat zij naar voren zijn getreden. Ik heb een klacht ingediend over de ANVR bij de NMa. Ik voelde mij aangesproken, omdat er in een brief stond van de ANVR dat ik de wet zou overtreden omdat ik pakketreizen zou verkopen. De wet schrijft voor dat reizigers in geval van faillissement terug zou moeten kunnen reizen naar het thuisland. Wij kopen retourtickets en hebben deze problemen helemaal niet. Volgens de wet is het niet verplicht lid te zijn van de SGR. De toelating om lid te worden van de SGR te kunnen zijn, daar moeten we de accountant bij betrekken (het is ontzettend veel papierwerk) en behalve dat kost het heel veel geld. Je moet een percentage van je omzet afdragen, jaarlijkse bijdrage en aanvraagkosten voor honderden euro’s. Het is te duur, teveel en te ingewikkeld. Wij vinden het niet nodig, want wij doen gewoon goed ons werk’. In de brief van de ANVR aan Souldivers stond dat er een publicatie zou komen als wij niet konden aantonen dat wij aan de wettelijke eisen zouden voldoen. Maar daar hebben wij helemaal geen tijd voor gehad en er is ook helemaal geen overleg meer geweest. En maandag stonden wij met 80 andere bedrijven op de lijst. Dat was een enorme schok. Je krijgt publiciteit waar je niet op zit te wachten. Aan de andere kant is het een verduidelijk, want bijna alle bedrijven die er op staan zijn gespecialiseerde bedrijven. Wij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in duiken. Ik voel me zeker zwart gemaakt, want wij zijn een goedlopende zaak. Wij hebben de intentie om goed voor de reizigers te zorgen’. Warbie heeft een klacht ingediend bij de NMa. ‘De zwarte lijst van de ANVR is een marktverstoring. Het publiceren is onrechtmatig werk. Mensen zijn niet goed geinformeerd en ze betitelen bedrijven die niet zijn aangesloten bij de SGR als niet solide bedrijf en dat slaat nergens op’. Volgens de ANVR is de zwarte lijst die op 11 januari jl. Werd gepubliceerd een lijst met tientallen reisorganisaties die volgens de brancheorganisatie tot op heden niet voldoen aan de in Nederland wettelijke, financiële garantieverplichtingen richting de consument. Destijds liet Oostdam nog weten dat ‘het ons als brancheorganisatie een doorn in het oog is dat wij met onze leden alles in het werk stellen om zoveel mogelijk kwaliteit en zekerheden te garanderen en reisorganisaties als deze de consument niet beschermen terwijl dat wettelijk is verplicht. Zij zetten daarmee de branche in een negatief daglicht’, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam.

Meer nieuws? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Meer nieuws


Deel dit artikel

6 Reacties

 1. T. Wenink
  31 januari 2011 at 13:16

  @ Marja-> De info die je geeft is, wat Mr Reuver directeur van het SGR aangeeft, incorrect. Ik ben het met Mr Reuver grotendeels eens maar er zijn nog wel een paar op/aanmerkingen. Hij schrijft zelf gelukkig al “in principe” waarin hij dit dus zelf al aangeeft. Als je bijv “Turkije specialist” oid zou zijn dan wordt het namelijk allemaal veel lastiger, maar ook daar is (met veel pijn en moeite) mee te leven. Als je wilt ondernemen in de Reisbranche dan moet je daar ook de bijbehorende lasten bij dragen en daar hoort een dekking voor consumenten nou eenmaal bij. Als je echter, zo als een souldiver, je wilt aansluiten bij het SGR zal dat allemaal geen probleem moeten zijn mits je solvabiliteit / liquiditeit in orde zijn. Vergeet ook niet dat als het nu fout zou gaan bij souldivers de eigenaren hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de clienten in het buitenland. Ofwel bij 1 boeking van een duikreis naar de Antillen bijv de kosten al hoger zijn dan het hele deelnemerschap aan het SGR. Dat risico wil je als ondernemer toch helemaal niet dragen? SGR deelname zou ik dan ook altijd als reisondernemer adviseren.

  Tenslotte nog even over de verschillen; ANVR = een vereniging. SGR is een Stichting. Er zitten idd een aantal mensen uit het bestuur van ANVR ook in het bestuur SGR. Of daar belangenverstrengelingen zouden kunnen zitten dat is een vraag die de NMA mag beoordelen van mij. Persoonlijk zeg ik JA. Het is namelijk zo dat veel consumenten kijken naar SGR deelnemerschap, zeker voor reizen naar Turkije… Je kan nu zelf de verstrengeling al naar boven halen denk ik.. maar ik wacht het antwoord van NMA wel af. NB als duikoperator heb je hier echter niets mee te maken en is zeker geen reden om geen lid te worden van SGR. Om geen lid te worden van ANVR kan ik mij om bepaalde andere redenen dan genoemd goed voorstellen.

 2. E.J. Reuver
  27 januari 2011 at 15:26

  Beste Marja,
  wederom klopt de informatie niet die je opsomt.
  Het bestuur van SGR bestaat uit drie onafhankelijke – niet uit de reiswereld – afkomstige bestuurders (o.a. oud rechter, een financieel deskundige en een beleggingsdeskundige). In de raad van toezicht zitten een aantal door het ANVR benoemde leden en daarnaast zijn er ook een tweetal niet door het ANVR benoemde leden. De raad van toezicht bij SGR heeft niets te vertellen over wie wordt toegelaten. Toelatingsdossiers worden door het bureau en de directeur behandeld en aan het onafhankelijke bestuur (niet de raad van toezicht) voorgelegd en beoordeeld op solvabiliteit en liquiditeit. De weergegeven kosten zijn ANVR kosten, die hebben niets met SGR te maken. Daarnaast kan men ook alleen deelnemer worden bij SGR, zonder lid te worden van het ANVR. Het zijn twee volledig gescheiden organisaties met eigen doelstellingen. Ook de omzet van 70 miljoen klopt niet. SGR heeft geen omzet. Onze inkomsten bestaan uit deelnemersbijdragen. Die komen niet eens in de buurt van het door u genoemde bedrag.
  Zo zie je maar weer dat iedereen zomaar wat roept zonder zich in de materie te verdiepen. Iedereen kan – in principe – deelnemer worden bij SGR!

 3. Erik Scheffers
  27 januari 2011 at 11:58

  @Marja

  De heer Willem Warbie heeft het wel degelijk uitgebreid in zijn reactie over de SGR. De reactie van de heer of mevrouw Reuver is derhalve meer dan correct!!

 4. Marja
  27 januari 2011 at 10:03

  @Reuver: De signaleringslijst is samengesteld door de ANVR en niet door de SGR.

  Even voor uw info: alle bestuursleden van SGR zijn voorgedragen door de ANVR, enkele bestuursleden van SGR zijn zelfs eigenaar van een aangesloten reisorganisatie van SGR/ANVR.
  De aangesloten reisorganisaties bepalen of iemand iemand toegelaten wordt of niet tot SGR/ANVR.
  De omzet van SGR/ANVR bedraagt ca. 70 miljoen euro.

  De ANVR stelt de eis dat de omzet minimaal € 500.000 moet zijn en lidmaatschap is alleen mogelijk indien je ook lid bent van de SGR.
  En daarbij nog de volgende kosten:
  Basis contributie € 1.200,- en een percentage van de omzet:
  – over de omzet van 0 tot 10 miljoen Euro 0,011%
  – over de omzet van 10 tot 50 miljoen Euro 0,015%
  – over de omzet van 50 tot 100 miljoen Euro 0,014%
  – over de omzet van 100 tot 250 miljoen Euro 0,013%
  – over de omzet van 250 miljoen Euro en hoger 0,011%

  Entreegeld nieuwe leden (éénmalig) € 900,–

  De aangesloten reisorganisaties bepalen of een nieuw lid wordt toegelaten tot SGR/ANVR.

  Het wordt tijd dat ook kleinere, gespecialiseerde reisorganisaties de mogelijkheid hebben lid te worden van SGR/ANVR.

 5. E.J. Reuver
  26 januari 2011 at 15:56

  Wat een onzin dat het deelnemerschap van SGR zoveel papierwerk en zoveel geld zou kosten. Een aanvraagformulier kan een ieder invullen, daar heb je geen accountant voor nodig. Dat er bij een aanvraag een jaarrekening met verklaring moet worden ingediend, die jaarrekening heeft toch iedere ondernemer nodig, ook zonder SGR? De kosten van SGR vallen ook reuze mee, zeker geen percentage van de omzet. Aanvraagkosten zijn € 550 en de jaarlijkse deelnemersbijdrage bedraagt € 270 of € 1.356. Het laatste tarief geldt voor deelnemers met een omzet op eigen naam die groter is dan € 250.000, etc. Zie ook de website van SGR. Ook de wat kleinere specialisten kunnen gewoon deelnemer worden van SGR. Overigens is het correct dat het geen wettelijke vereiste is om SGR deelnemer te worden. Maar het is wel van belang dat informatie over SGR correct wordt weergegeven.

 6. J. Scholten
  26 januari 2011 at 13:33

  Die Nma heeft zeker niets te doen?! Ene Willem Barbie is boos, trek aan een belletje en er volgen acuut invallen op grote schaal! Heel bijzonder allemaal….

Vorige bericht

Financieel onvermogen Select Voyages

Volgende bericht

Invallen NMa komen op uiterst slecht moment

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.