Waar de overheid haar reisadvies flink aan het promoten is, gaat het de laatste tijd weer flink mis. Maar als het misgaat, wie is er dan verantwoordelijk?

Heel Nederland weet inmiddels over de ontvoering (en vrijlating) van de makers van het tv-programma Spoorloos in Colombia. Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werden ontvoerd in El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander, dat in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken donkerrood kleurt.

Bolt en Follender zijn beiden maar wat bereisd, zo heb ik wel opgemaakt uit tal van artikelen die er zijn geschreven over het tweetal. En dan hebben we het niet over reisjes naar de Costa del Sol, maar van de binnenlanden van Bangladesh tot Ghana waar Bolt al eens in de cel terecht kwam.

Typisch aan het hele voorval is dat Bolt juist in Colombia een ontvoering moet meemaken, want de man met ruim 25 jaar reiservaring maakte maar wat vaak promotie voor het Zuid-Amerikaanse land dat vandaag de dag wereldwijd ook flink in de toeristische schijnwerpers staat.

Voor het toerisme in zowel Colombia als de partijen in Nederland die Colombia aanbieden is de ontvoering uiteraard slechte publiciteit, maar waar hebben we het over? De twee die een geweldig televisieprogramma maken, hebben het overleefd en het is allicht nóg duidelijker geworden dat Colombia een geweldig land is met genoeg gebieden waar je wel veilig kunt rondreizen.

En dan de Amerikaan Otto Warmbier, die overleed naar aanleiding van een bezoek aan Noord-Korea. Het land kent tot mijn verbazing slechts ‘veiligheidsrisico’s’ volgens het Nederlandse reisadvies. De reisorganisatie die reizen organiseerde ‘naar plaatsen waarvan je moeder wil dat je er wegblijft’ is inmiddels gestopt met Amerikaanse reizigers naar Noord-Korea te brengen.

Wie een reis naar een land als Noord-Korea boekt bij een Nederlandse reisorganisatie krijgt naar mijn weten een zeer goede voorbereiding op de reis. Toch schiet bij steeds meer Nederlandse reizigers de voorbereiding op een reis er behoorlijk bij in, dat gebeurt steeds vaker (te laat?) pas wanneer men op de bestemming is gearriveerd.

De zomervakantie is bijna begonnen, tijd om de discussie over terechte of onterechte reisadviezen weer op te pakken. Daar hebben jullie vast zin in en de meeste lezers zullen het onderwerp wellicht laten voor wat het is. Tot je een claim aan je broek hebt hangen dat jullie als reisorganisatie beter had moeten zorgen voor de reiziger die in nood is geraakt. “De wereld is een leuke speeltuin”, zou Bolt ooit hebben gezegd. Was het maar zo makkelijk…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl