Blogs

Steven

Steven van der Heijden vertrekt bij TUI Nederland, dat is voor mij het nieuws van de afgelopen dagen. Menig concurrent haalt opgelucht adem. Nu hij toch vertrekt, kan ik ook eindelijk eens schrijven hoe ik over hem denk. Om hem te typeren heb ik de ‘Dikke Van Dale’ er maar eens bij gepakt, daar staat bij het woord in·te·ger; (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) eerlijk, onkreukbaar. Steven ken ik als een persoon die lean en mean is als dat nodig is en hij streefde een combinatie van integriteit en agressiviteit na. Nooit de harde strijd schuwen, maar wel met open vizier.

Vele interviews, ook op zaterdagavond rond 21.00 uur als daar aanleiding toe was, heb ik bij hem afgenomen. De telefoon werd opgenomen en altijd een inhoudelijk antwoord. Eigenlijk maakte Steven het zichzelf erg makkelijk, gewoon de waarheid vertellen, nooit eromheen draaien en als er iemand was die dat niet leuk vond, jammer dan! Persoonlijk denk ik dat zijn afwezigheid op het ANVR-congres veel met zijn vertrek te maken heeft gehad, geen moeilijke vragen die je moet omzeilen, maar gewoon uit de picture gaan.

Een mooi voorbeeld van zijn integriteit heb ik meegemaakt, terwijl wij een rondje golfden in het mooie Marokko. Aangekomen op de Koning Hassan golfcourse ons gemeld bij de balie alwaar Steven de greenfees wilde betalen. De aanwezige incoming agent stond erop die te voldoen. Na een discussie voldeed Steven toch de rekening. Tijdens ons rondje golf vroeg ik hem waarom hij de agent niet liet betalen. Zijn antwoord; ‘‘Omdat ik geen verplichtingen wil hebben tegenover zo’n agent, uiteindelijk betaalt TUI namelijk altijd de rekening”. Een mooi voorbeeld van de rechtlijnigheid die hem kenmerkt.

Nog een mooie anekdote. Tijdens een trip naar Aruba stelde ik Steven de vraag of het een overweging was van TUI om Cook ook te laten vliegen met ArkeFly, dan zou Oad al snel in de problemen komen. Zijn antwoord was: ”Als we de druk op Oad opvoeren moeten ze gaan bewegen en lopen we het risico dat ze de goede kant op bewegen. Als ze blijven zitten waar ze zitten gaat het vanzelf mis”.

Ook een veel gehoorde opmerking over Steven is; ‘ik ben niet blij met zijn boodschap, maar je weet wel waar je aan toe bent’. Inderdaad geen meel in de mond, maar duidelijke taal en enig voorspellend vermogen kan hem niet worden ontzegd. Ook op mijn leeftijd kun je nog wat bijleren. Van Steven heb ik geleerd gewoon te zeggen zoals het is, teveel nuance creëert onduidelijkheid en levert alleen maar gedoe op. Niet iedereen in mijn omgeving is er blij mee, maar het is wel lekker duidelijk. Steven, vanaf deze plaats, het ga je meer dan goed.

Tom van Apeldoorn
t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

P.S. Ik moet nog wel even kwijt dat ik won met het golfen, dat dan weer wel.

© 2013, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

3 Reacties

 1. Peter de Haan
  17 december 2013 at 21:15

  Allemaal ongetwijfeld waar. Alles al gezegd door mijn voorgangers.
  Misschien nog.. focus, focus focus gepaard aan een enorme werklust.
  Als Steven iets uitlegt dan moet! je wel luisteren. Ik kan me na vele jaren nog steeds herinneren dat die combinatie van absolute kennis en wilskracht indruk maakt op wie hem meemaakt.

 2. Mark Wentzel
  10 december 2013 at 21:44

  Ik ken Steven al heel lang eerste contacten bij eurojet. Een duidelijke visionair.Soms wat bot maar recht door zee. Veel reiservaring en kennis.Een strateeg met een gezonde ondernemers visie
  Hij kreeg op zijn eigen wijze de TUI weer met beide benen op de grond.
  Kan alleen maar zeggen chapeau Steven. …. hoop dat de volgende soldaat in rang niet alleen de strepen heeft maar ook de kracht. Wij eten als Nederlanders graag in België maar het is en blijft toch wennen. Wens een groot reisman succes. … en dat zal vast wel lukken!

 3. 10 december 2013 at 16:27

  Mooie ware woorden Tom! Niets aan toe te voegen. Bij Steven is het altijd zo geweest, What you see is What you get!
  Volg Steven ook al vanaf zijn prille begin in ” de reiswereld” . Een visionair, wist wat hij wilde, en wat je aan hem hebt/had.
  Laten we hopen dat de kennis van Steven op enigerlei wijze behouden blijft voor ” de reiswereld “. Veel suc6 , Steven.

Vorige bericht

Nieuwe winterbestemmingen Arkefly populair

Volgende bericht

Sunny Cars introduceert nieuwe voucher

Auteur

Tom van Apeldoorn

Tom van Apeldoorn

Tom is een zelfstandig ondernemer in hart en nieren en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in uitgeversland, zijn hobby is zijn werk en dat straalt hij ook uit.