Vanaf woensdag 4 augustus kunnen klanten van Sunweb, Eliza was here en Primavera zelf kiezen hoe zij met de kleurcodes binnen de Europese Unie omgaan. Dat gebeurt volgens Mattijs ten Brink (CEO Sunweb Group) op verzoek van klanten.

“Nadat vorige week de Spaanse eilanden, Cyprus en Portugal code oranje kregen, merkten we dat meer dan 50% van onze klanten toch heel graag wil vertrekken om van hun welverdiende vakantie te gaan genieten. Daarom willen we de keuze om op vakantie te gaan voortaan bij onze klanten neerleggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in buurland België, die hiermee de Europese richtlijnen volgen. Vanaf het begin af aan zijn wij voorstander geweest van dit beleid. De Nederlandse overheid wijst reizigers op hun eigen verantwoordelijkheid en wij leggen die keuze nu ook bij onze klanten neer”, zegt Mattijs ten Brink, CEO van Sunweb Group.

Klanten die niet naar een bestemming met kleurcode oranje op vakantie willen, kunnen nog steeds tot twee weken voor vertrek hun vakantie kosteloos omboeken of gratis annuleren. Zij krijgen dan binnen 14 dagen hun geld terug. Deze flexibele voorwaarden gelden voor zowel bestaande als nieuwe boekingen. Ook de repatriëringsgarantie blijft gelden. Ten Brink: “Mochten onze klanten positief testen op bestemming, dan nemen wij de zorg op ons. We regelen, rekening houdend met de lokale maatregelen, de quarantaine en nemen de kosten op ons voor een eventueel langer verblijf en vlucht terug naar huis. Als de bestemming een quarantaineplicht heeft, code rood heeft of als er nieuwe coronavarianten op de bestemming zijn, dan voeren wij de vakantie niet uit.”

Naast de verzekering goed controleren, moet de vakantieganger die niet volledig is gevaccineerd extra maatregelen nemen als de bestemming code oranje heeft. “Voordat je in het vliegtuig naar Nederland stapt, moet je – als je niet volledig gevaccineerd bent – een coronatest doen op de bestemming. De huidige sneltesten die de Nederlandse overheid op dit moment vraagt worden door ons georganiseerd, gefaciliteerd en betaald”, aldus Ten Brink. Welke test je moet doen en hoeveel uur van tevoren kan wijzigen en verschilt per bestemming. Kijk op nederlandwereldwijd.nl voor de meest actuele informatie.