Ooit was het Filipijnse Boracay een bounty eiland. Palmbomen, witte stranden, azuurblauwe zee… geen wonder dat het een geliefde plek werd voor toeristen uit de hele wereld. Voor duikers was het een hotspot en backpackers vonden er voordelige hostels en strandbars met gezelligheid tot diep in de nacht. De keerzijde van dit ‘feest’ is inmiddels duidelijk. Boracay is volgens de president van de Filipijnen veranderd in een open riool en hij sloot daarom het eiland voor de komende zes maanden. Nu maar hopen dat diezelfde president de lokale bevolking gaat helpen met het verduurzamen van het eiland. En zo zijn er meer toeristische plekken waar de negatieve invloed van het toerisme zichtbaar is geworden. Venetië wordt figuurlijk én letterlijk overspoeld door toeristen en in Barcelona en Amsterdam kun je tegenwoordig ook buiten de vakantieperiodes over de koppen wel lopen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse initiatieven om dit toerisme wat meer te spreiden, zoals het promoten van de omgeving zoals de kastelen en wijngaarden rondom Barcelona en Amsterdam Beach (lees: Zandvoort), er vanuit gaande dat de argeloze toerist er geen probleem van maakt dat hij naar dit strand toch echt 40 minuten in een overvolle trein moet zitten.

Maar laat ik hier geen negatief stukje van maken! Bij EurAm zien we positieve ontwikkelingen in de keuze van bestemmingen. Er zijn veel ‘normale’ rondjes zuidwest-USA geboekt maar het was erg goed om te zien dat steeds meer klanten kiezen voor routes door minder bekende streken. Zo zagen we mooie routes door het diepe zuiden van de USA voorbij komen, langs de kust tussen San Francisco en Seattle en werden de Rockies in Canada gecombineerd met Yellowstone National Park. Ook op onze Europese bestemmingen zien we de creativiteit van de reisagent terug. Zo werd er deze week een erg leuke route geboekt door de Pyreneeën, beginnend in San Sebastián en eindigend in Barcelona. Alle overnachtingen werden geboekt in prachtige Paradores. Verder zien we momenteel veel vraag naar Italië. Sardinië en Sicilië zijn populair en Puglia is ongekend ‘hot’. Toch zijn veel agenten niet erg bekend met deze laatste regio. Onze Webinar over Puglia in maart werd dan ook gevolgd door maar liefst 170 reisprofessionals uit Nederland en België! Je kunt deze Webinars overigens allemaal terugkijken op ons YouTube kanaal EurAmTV.

Uiteraard kunnen ook de Populaire Journeys dienen als inspiratiebron. Naast de bekende en veel geboekte routes vind je hier ook rondreizen door minder toeristische gebieden zoals het rustige Alentejo in Portugal en het veelzijdige Texas met haar fascinerende geschiedenis.

Durf dus eens iets anders voor te stellen. Wijk eens af van de gebaande paden. En ken je de regio niet of weet je niet of het bij je klant past, neem dan gerust contact op met ons Support Team. Zij helpen je graag met het creëren van een geweldige reis voor jouw klant. Wedden dat ze de volgende keer weer bij je boeken?

Danielle Goedkoop
Business Development Manager