Nieuws

Ten Brink (Sunweb): “Het aantal vliegtuigkilometers moet echt minder”

Deel dit artikel

“Het aantal vliegtuigkilometers moet echt minder”, aldus Mattijs ten Brink (CEO Sunweb) deze week bij Op1. “Je moet nadenken of je wel vijf keer op vakantie moet en moet dat dan vijf keer met een vliegtuig. We gaan ons aanbod aanpassen in de hoop dat we met z’n allen minder gaan vliegen. Ik denk dat Sunweb niet de enige is overigens, ik roep het nu toevallig.”

Verleiden
“Je zou de oproep om minder te vliegen van Rob Jetten verwachten, de nieuwe minister van Klimaat, maar u doet die oproep”, aldus presentator Van den Brink tegen Ten Brink. Ten Brink: “Ja, en ik sta er volledig achter. Je moet nadenken of je wel vijf keer op vakantie moet en moet dat dan vijf keer met een vliegtuig. Ik denk dat je mensen kunt verleiden met hele mooie alternatieven. Het is hartstikke leuk om te zeggen dat je gaat wandelen in Noord-Spanje, maar je kan ook zeggen dat je gaat wandelen in de Ardennen. Een stuk minder ver, hartstikke mooi en je hoeft niet met het vliegtuig. Zo moeten we gaan nadenken.”

Vliegen niet duur maken
Tegenover presentatrice Giovanca Ostiana, die Ten Brink vraagt of dit idee de afgelopen twee jaar is gaan leven of dat het al langer bij hem speelt, laat hij weten: “In mijn vorige baan als CEO van Transavia riep ik niet veel anders. Ik geloof er niet in dat we vliegen oneindig duur moeten maken. Dat is allemaal straffen en dan krijg je geen draagvlak. Het is aan ons, als touroperator, om dusdanig mooie alternatieven te gaan ontwikkelen dat mensen het willen gaan proberen. Ik geloof niet in straffen, ik geloof in verleiden.” Op de opmerking van presentator Van den Brink dat hij dan bij een concurrent gaat boeken, laat Ten Brink weten: “Als je dat zou willen, dan houd ik je niet tegen. Ik ben de laatste die zal zeggen ‘je mag dit niet doen’ of ‘je moet dit doen’.”

Vakantie uit de taboesfeer houden
“Ik denk dat we met z’n allen, het is overigens meer mijn droom dan dat het morgen gaat gebeuren, moeten gaan nadenken hoe we vakanties uit de taboesfeer houden. Dat zit het nu al een beetje, want vakanties worden geframed. Als we niet oppassen en als we ons gedrag niet veranderen, dan zal het ook rondom klimaat en de impact van toerisme gaan geburen en dat vind ik doodzonde”, aldus Ten Brink. “Ik wil juist voorkomen dat je je moet schamen dat je op vakantie gaat. Je ziet aan de omwegen die mensen proberen te vinden om op vakantie te gaan, hoe graag men op vakantie wil en hoe belangrijk het voor mensen is om op vakantie te gaan. Niet alleen tijdens corona, maar tijdens het hektische leven dat we allemaal hebben waarin we 24 uur per dag aan staan. Je moet zo nu en dan kunnen uitzoomen en het is heel lekker om dat op een andere plek te kunnen doen. Daarover moet je bedenken hoe je er komt, hoe vaak je er heen moet, kan er ook een andere plek worden gevonden, daarover moeten we nadenken.”

Hele sector is er druk mee
“De hele sector is bezig met de vraag hoe we de komende jaren zorgen dat reizen en vakanties mogelijk blijven en hoe dat op een andere manier kan. Ik zal echt niet zeggen dat je echt niet een keer per jaar twee weken naar Kreta mag, maar moet je dan ook nog een keer naar Milaan vliegen om de uitverkoop mee te maken of een wandeling te maken. Daarnaast zie ik ook graag meer spreiding van vakanties”, aldus Ten Brink.

Bekijk hier de uitzending van Op1 met Ten Brink.


Deel dit artikel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Roy van Ammers mede-eigenaar geworden van VillaVibes

Volgende bericht

KLM breidt aanpak voor Sustainable Aviation Fuel verder uit

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.