Nieuws

Transavia laat passagiers betalen voor gegarandeerde handbage

Deel dit artikel

Transavia is van plan vanaf maandag 30 maart 2020 het beleid voor handbagage aan te passen. Volgens de airline is er een wens bij passagiers om tegen betaling, gegarandeerd handbagage mee te kunnen nemen aan boord. Daarnaast mag de passagier ook een accessoire meenemen naast de rugzak of rolkoffer. Passagiers die gegarandeerde handbagage aankopen, krijgen aan de gate de mogelijkheid om als eerste aan boord te gaan zodat hun handbagage ook past in het bagagevak boven hun stoel. Handbagage kan ook nog steeds gratis mee, maar dan hebben passagiers niet de garantie dat er plek is aan boord. In de bagagevakken is slechts plaats voor zo’n 70 rolkoffers. Zo kan het voorkomen dat de handbagage alsnog (gratis) in het ruim wordt vervoerd.

Deze betaaloptie is gekozen na onderzoek onder passagiers van Transavia in Nederland en Frankrijk. Hieruit bleek dat passagiers graag zekerheid willen over hun handbagage en ook een bedrag willen betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of rugzak aan boord. Voor Transavia was dat aanleiding om het beleid voor handbagage aan te passen en in de bagagevakken ruimte te reserveren voor deze ‘betaalde’ handbagage. De prijs per enkele reis varieert tussen 5 en 15 euro. Passagiers die handbagage aankopen worden aan de gate de mogelijkheid geboden als eerste in te stappen aan boord. Passagiers worden niet verplicht hier gebruik van te maken. Ook passagiers die zich laat melden bij de Gate met gegarandeerde handbagage kunnen deze meenemen aan boord maar zij krijgen geen garantie dat de handbagage past in het bagagevak boven hun stoel.

Irritatie
Het gebeurt regelmatig dat niet alle handbagage in de cabine past. Ook ziet Transavia dat passagiers toch vaak meer handbagage meenemen dan is toegestaan. “Dit leidt soms tot vertragingen bij vertrek en zorgt ook voor irritatie omdat het voor een aantal mensen belangrijk is de handbagage bij zich te houden”, zegt Marije Teerling (verantwoordelijk voor de klantrelaties met passagiers bij Transavia). “Op deze manier kan iedereen nog steeds gratis de handbagage meenemen, maar voorkomen we vertragingen en onduidelijkheden bij het aan boord gaan.” Daarnaast besteden we meer aandacht aan de regels voor handbagage bij het boeken van een reis. “We leggen in het boekingsproces duidelijk uit wat de regels zijn en zullen hier ook strikt op handhaven. Juist om ervoor te zorgen dat het reizen voor iedereen nog plezieriger verloopt.”

Accessoire
Een andere verandering in het bagagebeleid is dat vanaf april alle passagiers een accessoire mee mogen nemen. Dit betekent dat alle passagiers één stuk handbagage zoals een rolkoffer (55x35x25 centimeter) én een accessoire zoals een kleine handtas of laptoptas (van 40x30x20 centimeter) meenemen aan boord. Samen mag de handbagage 10 kilo wegen. Het accessoire is daarmee altijd gegarandeerd mee aan boord. Het handbagage item kan mee aan boord indien de gegarandeerde optie is gekocht óf als er genoeg ruimte is. “Met de toevoeging van een accessoire wordt het hopelijk makkelijker als je rolkoffer of rugzak mee moet in het ruim. Daarmee houden onze passagiers namelijk hun waardevolle spullen bij zich aan boord in hun accessoire.”

Auteur


Deel dit artikel

9 Reacties

 1. 12 februari 2020 at 12:25

  Ik vind het een hele goeie oplossing. Eindelijk niet meer je handtas in je koffer proppen om het vliegtuig in te mogen en in het vliegtuig weer eruit halen zodat je je persoonlijke spullen bij de hand hebt. Dit zorgt ook voor een sneller boarding proces.
  Er is nu eenmaal geen plaats in de kabine voor een rolkoffer van elke passagier, en steeds meer passagiers nemen een rolkoffer mee. Heb meermaals meegemaakt dat ik mijn rolkoffer niet kwijt kon of niet in de buurt waar ik zat. Het werd tijd dat daar een oplossing voor kwam.

  • E.Jongkoen
   12 februari 2020 at 13:36

   Dus wel handhaven en indien te groot of te zwaar tegen betaling als tweede koffer in het bagageruim! Je ziet soms mensen in het vliegtuig stappen die beide handen nodig hebben om hun rolkoffer of tas te dragen.

 2. Erik
  12 februari 2020 at 11:03

  Als je naar de praktijk kijkt dan is dit een logische beslissing. Op korte trips reist men alleen met handbagage en ruimbagage meenemen wordt steeds duurder. Reizigers nemen ook steeds grotere koffers en tassen als handbagage mee zonder dat dit gehandhaafd wordt.

 3. Harold
  12 februari 2020 at 09:40

  Het is echt de omgekeerde wereld. De definitie van handbagage is toch, dat je het bij de hand kunt houden? Dan moet Transavia dat niet ineens omdraaien, waardoor ze er geld voor kunnen vragen. Gewoon een commerciële beslissing, zoals meerderen ook al melden. De toevoeging “Volgens de airline is er een wens bij passagiers….” is ook een cliché. Het woord “passagiers” kan beter vervangen worden door “directie”.

 4. E.Jongkoen
  11 februari 2020 at 17:53

  Geeft nog meer irritatie dan er nu al is.
  En handbagage in het ruim, als er geen plek meer is? Ik moet er niet aan denken!!

 5. Juan Vazquez
  11 februari 2020 at 17:24

  Binnenkort kan je bij Transavia betalen voor het gegarandeerd gebruik maken van het toilet aan boord. Mensen die niet vooraf betaald hebben lopen het risico dat ze geen gebruik kunnen maken van het toilet. Mensen die vooraf voor het toiletgebruik hebben betaald hebben dan ook recht op een stoel vlakbij het toilet. Deze service zal per 1 april worden ingevoerd.

 6. Hag
  11 februari 2020 at 17:22

  Is uitsluitend een commerciele beslissing om passagier nog meer geld uit de zak te kloppen. Teveel of te grote handbagage is heel simpel op te lossen: als klant goed is ingelicht: betalen aan de gate al dan niet met boete en in het ruim. Opgelost. Maar op deze manier is er weer iets nieuws gevonden om de passagier verder uit te kleden, gebracht in een wollig verhaal.

  • E. Jongkoen
   12 februari 2020 at 10:16

   Moet inderdaad beter gecontroleerd en gehandhaafd worden

 7. Hennie Opdam
  10 februari 2020 at 19:30

  Verdacht dicht bij 1 april.

Vorige bericht

Westerdam (HAL) mag aanmeren in Thailand

Volgende bericht

TravelPro Hartstocht: vind of uit je liefde!

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.