Travelport biedt met ingang van 1 juni de mogelijkheid om ‘genderneutraal’ te kiezen door middel van ‘X’ in plaats van de gebruikelijke ‘M’ (male) of ‘F’ (female) bij het boeken van een vliegticket.

Als één van de grootste GDS’en ter wereld zal Travelport de X-code ter beschikking stellen aan alle 480 luchtvaartmaatschappijen op het platform. Een aantal van deze maatschappijen, zoals United, American Airlines en Delta, hebben volgens Travelport bevestigd dat zij zich voorbereiden op de invoering van de nieuwe code-optie. Andere zullen naar verwachting volgen.

De optie om voor ‘X’ te kiezen moet worden gekoppeld aan het paspoort of identiteitsbewijs van de passagier. Argentinië, Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, India, Ierland, Malta, Nieuw-Zeeland, Nepal, Nederland en Pakistan bieden al een andere optie dan ‘M’ of ‘F’ op paspoorten – in de meeste gevallen ‘X’. X-paspoorten zijn goedgekeurd door de ICAO, het VN-agentschap dat het internationale vliegverkeer regelt.

“Als bedrijf dat zich inzet voor diversiteit en het bevorderen van reizen voor iedereen, zijn we verheugd dat de nieuwe code voor genderneutrale reizigers nu is ingevoerd. We hopen dat meer luchtvaartmaatschappijen deze optie gaan aanbieden om ervoor te zorgen dat hun klanten volledig worden gerespecteerd en verwelkomd. Voor ons betekent ‘X’ een stem voor diversiteit, waardigheid en respect”, aldus Gordon Wilson (President en CEO van Travelport) over de invoering van de nieuwe code.