Nieuws

Trump draait Cuba deal voor groot deel terug

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een deel van de afspraken tussen de Verenigde Staten en Cuba per direct teruggedraaid. Er komen strengere regels die betrekking hebben op het toerisme en de economische handel. Volgens Trump is de zogenaamde Cuba-deal van Obama, die sinds 2014 van kracht is, slecht voor de VS.

Voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepen gelden de aangescherpte regels niet, zij mogen nog altijd vanuit de VS naar het eiland vertrekken. De strengere maatregelen zijn voornamelijk van toepassing op individuele Amerikanen. Voor deze toeristen wordt het opnieuw een stuk moeilijker om naar Cuba af te reizen en geld uit te geven, dat volgens Trump het communistische regime overeind houdt. Het blijft wel mogelijk om vanuit Amerika op familiebezoek te gaan, deel te nemen aan culturele, religieuze en wetenschappelijk uitwisselingen en aan groepsreizen. Het aantal Amerikaanse toeristen steeg met meer dan 70%, nadat Obama besloot dat Amerikanen ook individueel mochten afreizen naar Cuba. Amerikaanse bedrijven mogen ook geen zaken meer doen met Cuba, maar de importregels voor Cubaanse rum en sigaren blijven wel soepel.

Trump zegt pas weer te willen onderhandelen als op het eiland democratische hervormingen doorvoert. De Amerikaanse president eist onder meer vrijheid voor de politieke gevangenen en vrije verkiezingen. Tot die tijd blijven alle sancties van kracht.

De World Travel & Tourism Council (WTTC) laat weten teleurgesteld te zijn in president Trump. “Luchtvaartmaatschappijen, cruiseschepen en hotelketens hebben belangrijke investeringen gedaan en plannen gemaakt om de toeristische sector in Cuba te laten groeien, op basis van de toezeggingen van de voormalige president Obama”, zegt David Scowsill (President en CEO van WTTC).

© 2017, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Airtrade Toer Business stevent af op 25-jarig jubileum

Volgende bericht

Lelystad Airport kan versneld doorgroeien

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."