Vermindering van voedselverspilling aan boord van de Mein Schiff-vloot en een positieve impuls voor de sector, dat is het doel van het proefproject dat TUI Cruises in samenwerking met United Against Waste e.V. heeft opgezet in 2016. Het project heeft positieve resultaten opgeleverd, de voedselverspilling aan boord van de Mein Schiff vloot is in totaal met 17 procent per jaar verminderd.

TUI Cruises heeft nu het eindrapport gepubliceerd, dat ook dient als een implementatierichtlijn voor de sector. TUI Cruises startte het project, gefinancierd door TUI Care Foundation, aan boord van Mein Schiff 4. Tijdens het project werd duidelijk dat meer dan 50 procent van al het voedselafval aan boord het gevolg is van overproductie. “Deze waarde is kenmerkend voor ‘out-of-home catering’. De omstandigheden voor de service op zee zijn nog moeilijker, bijvoorbeeld door nog strengere hygiënenormen. Tegelijkertijd kan deze waarde aanzienlijk worden verminderd door een aantal zeer effectieve maatregelen”, legt Torsten von Borstel (Directeur van United Against Waste e.V.) uit.

TUI Cruises heeft de top drie maatregelen aan boord permanent geïmplementeerd. Twee van de maatregelen zijn geïmplementeerd in het scheepsbuffetrestaurant Anckelmannsplatz met een bijzonder positief neveneffect voor de passagiers. Het Anckelmannsplatz buffetrestaurant biedt nu continue openingstijden tussen het ontbijt en het diner, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de voedselverspilling. “Dit klinkt in eerste instantie misschien tegenstrijdig, maar telkens als het buffetrestaurant na een maaltijd werd gesloten, moesten alle nog tentoongestelde gerechten worden weggegooid. Nu vinden er vloeiende overlappingen plaats tussen de afzonderlijke maaltijden, zodat er aanzienlijk minder voedsel wordt weggegooid”, legt von Borstel uit. “In het buffetrestaurant hebben we de voedselverspilling met 20 procent verminderd zonder de keuzevrijheid te beperken”, zegt Wybcke Meier (CEO van TUI Cruises).

Hoewel het eindrapport nu is ingediend, zal TUI Cruises het project voortzetten.