NieuwsPush notificatie

Turkije: coup verijdeld, draad wordt opgepakt

De poging tot een staatsgreep door (een gedeelte van) het Turkse leger is verijdeld, dat liet de Turkse premier Binali Yildirim afgelopen nacht rond de klok van 3.00 uur weten. Vanochtend zijn de eerste vluchten richting Turkije weer vertrokken…

Ondanks het feit dat de staatsgreep is verijdeld, lijken Nederlandse vakantieganger er niet op te zitten wachten om op korte termijn naar Turkije op vakantie te gaan, maar vanuit Turkije komen naast de berichten over chaos in de grote steden de berichten over de rust in de badplaatsen.

Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag namen diverse partijen waaronder TUI, Transavia en Corendon al een besluit met betrekking tot vluchten naar Turkije. Ook de vluchten staan vooralsnog gepland om op tijd te vertrekken, maar de airline heeft al laten weten dat er flinke vertragingen kunnen ontstaan. Daarom biedt het passagiers de mogelijkheid tot een refund of omboeking, daarover staat meer informatie op de website van KLM. Veel Nederlandse reisbedrijven vragen reizigers voor updates vooral ook de social media kanalen te volgen.

De premier liet tevens tegenover omroep NTV weten dat er een no-fly zone is rondom de hoofdstad Ankara. Ook de Turkse nationale inlichtingendienst liet eerder weten dat de coup is verijdeld. Eerder werd door (een gedeelte van) het Turkse leger gezegd dat zij de controle over het land hadden. Ook Nederlandse media als NOS, Telegraaf, NRC, Volkskrant en Algemeen Dagblad melden tegen 3.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag dat de coup zou zijn neergeslagen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Istanbul en Ankara verzwaard naar categorie oranje, waarbij wordt aangeraden alleen als het strikt noodzakelijk is naar Ankara en Istanbul te reizen. Daarbij adviseert het ministerie: Bent u in Turkije? Blijf binnen en volg de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Het reisadvies voor de badplaatsen in Turkije is (vooralsnog) niet gewijzigd. Via diverse media circuleren berichten over gewelddadigheden in het land.

Erdogan liet eerder tegenover CNN Turk weten dat hij president zou blijven van het land, evenals het hoofd van het leger. Daarbij riep hij mensen op om de straat op te gaan tegen de staatsgreep. De boodschap zou Erdogan hebben gedaan vanuit Marmaris waar hij op vakantie zou zijn. Hij heeft de badplaats inmiddels verlaten.

© 2016 – 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Turkije: TUI hakt knoop door

Volgende bericht

Transavia weer volgens schema naar Turkije

Auteur

redactie

redactie