Arke Baarn en Holland International Reisbureau Mathé de Groot uit Wormer hebben eind november de Groene Palm Award voor het groenste reisbureau van TUI Nederland in ontvangst genomen. Deze reisbureaus ondernamen het afgelopen jaar de meeste activiteiten op het gebied van duurzaam toerisme. Dit jaar reikte TUI Nederland voor het eerst twee Groene Palm Awards uit; een voor de eigen Arke-winkels en een voor de franchiseformule Holland International Reisbureau.

Reisbureaus groener
Uit eigen onderzoek blijkt dat de reisbureaus van TUI Nederland het afgelopen boekjaar groener ondernamen. Duurzaam toerisme komt duidelijk hoger op de agenda te staan. Mathé de Groot zegt hierover: ‘Wij zijn van mening dat groen steeds belangrijker wordt. We hebben in ons jaarplan een uitgebreide beschrijving van een groene manier van werken opgenomen en handelen hier echt naar. Wij hopen dat dit een aanmoediging is voor de rest van de branche om zich in te zetten voor duurzaam toerisme.’ Dat groen ondernemen niet in grote activiteiten hoeft te zitten, beaamt winnaar Rob Gunzel van Arke Baarn. ‘Het zijn bij ons vooral veel kleine dingen bij elkaar die ervoor zorgen dat we een groen reisbureau zijn, van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen tot het hergebruiken van papier. We zijn blij dat we bijdragen aan een beter milieu.’

Groene Smiles4U
Voor de verkiezingen in 2011 is de verkoop van groene accommodaties een belangrijk nieuw criterium. Om de verkoop hiervan te promoten, is het Smiles4U loyaliteitsprogramma van Holland International vergroent met Groene Smiles4U. Reisagenten ontvangen, naast de gewone Smiles4U, ook twee Groene Smiles4U voor elke geboekte passagier op een groene accommodatie met vertrek vanaf april 2011. Hiermee sparen reisagenten voor goede doelen naar keuze.

Reisbureaubeleid
TUI Nederland lanceerde in 2008 als eerste reisorganisatie een duurzaam toerisme beleid speciaal voor de reisbureaus met als doel de klant optimaal te informeren over duurzaam toerisme. Het beleid geldt als voorschrift voor de eigen Arke winkels en als advies voor de franchisenemers van Holland Internationaal Reisbureaus. Belangrijke onderdelen van het beleid zijn het opnemen van groene activiteiten in het bedrijfsplan, trainingen voor het personeel, het actief informeren van klanten over duurzame vakantiemogelijkheden en het geven van het goede voorbeeld door zelf milieuvriendelijk te werken. Kijk voor een overzicht van alle duurzame initiatieven van TUI Nederland op tui.nl/duurzaamtoerisme.