Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Ver-van-mijn-bed-show

Lang was het een ver-van-mijn-bed-show, maar vanaf 2019 vliegt het ‘probleem’ op twee kilometer hoogte over mijn huis. Wonend aan de rand van de Veluwe begint Lelystad Airport nu wel heel dichtbij te komen…

Overigens kan ik zelf wel genieten van laag overscherende vliegtuigen, bijvoorbeeld in de omgeving van Schiphol. En de dieren op de Veluwe die wennen er toch ook wel aan? Net als aan iedereen die met de auto door het park rijdt?!

Begin deze zomer kwam het bericht als donderslag bij heldere hemel: ‘Vliegroute Lelystad Airport over Veluwe en Vallei’. Dat gaat de opening extra tijd kosten, was mijn eerste gedachten. Niet veel later verschenen de eerste enquêtes tegen de vliegroute.

Over de mensen die in de omgeving van Schiphol gaan wonen, wordt altijd gezegd dat ze het van tevoren weten dat ze in de buurt van een vliegveld (gaan) wonen. Dat kan over de inwoners van de Veluwe niet worden gezegd.

Vliegen de vliegtuigen die nu over de Veluwe vliegen (die komen vanaf Schiphol) op minstens zes kilometer, dat wordt dus een stuk lager. Onbegrijpelijk dat dat zomaar kan worden besloten zonder daar desbetreffende gemeenten over in te lichten.

Of moeten we niet zeuren met z’n allen, want iedereen gaat toch met het vliegtuig op vakantie?! Nou, dat is dus helemaal niet het geval. Op z’n minst kan er toch normaal over worden gepraat?

Natuurlijk zijn er genoeg bijeenkomsten gepland waar Jan en alleman naartoe kan, wat in eerste instantie natuurlijk nauwelijks gebeurd. Pas als het kalf verdronken is, dempt men de put. Dat probeert men nu in veel gevallen ook. Hoewel, in dit geval kwam het nieuws zomaar uit de lucht vallen…

Het milieu en de luchtvaart, het zullen wel nooit echt vrienden worden. Ja natuurlijk, luchtvaartmaatschappijen zijn ontzettend verantwoord bezig met het milieu. Ik zie de mails al verschijnen. Of ik niet weet hoeveel beter de Dreamliners wel niet zijn voor het milieu. Zeker, alle beetjes helpen.

In 2040 gaan we allemaal met het vliegtuig naar Frankrijk op vakantie, want tegen die tijd zijn benzine- en dieselauto’s er waarschijnlijk verboden…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

© 2017, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Nederlandse ambassade: Nederlanders in Bali moeten zich registreren

Volgende bericht

KLM blijft vliegen op St. Maarten en verhoogt frequentie Curaçao

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.