ZANDSTORM ÉN BOSBRAND – De zandstorm die de Canarische eilanden teistert, zorgt voor veel problemen onder bewoners, vakantiegangers en voor reisbedrijven. “We hebben geslapen op de bagageband”, zo laat een vakantieganger ween. De storm is zo erg dat er op meerdere eilanden niet kan worden gevlogen. Of er morgen gevlogen kan worden is vooralsnog koffiedik kijken.

“Wanneer vluchten hiervandaan niet vertrekken, betekent dat automatisch dat er mensen ook ter plaatse lager moeten verblijven. Wij vangen hen op en brengen ze onder in hotels, onze reisleiding zit er bovenop ter plaatse”, zo laat Petra Kok (communicatiemanager TUI) weten via Facebook. “We zijn bezig extra vliegtuigen in te huren om hen naar huis te vliegen zodra het weer dat toelaat.”

Morgenochtend vindt er een spoedoverleg plaats om te kijken of er extra vluchten ingezet kunnen worden, meldt Transavia op Twitter.

“Het hele noorden van Tenerife staat in brand, Santa Ursula, Los realejos, Puerto de la Cruz, LA guancha, de tf5 is afgesloten en ondertussen zijn er een paar droeftoeters in Santa Cruz gewoon carnaval aan het vieren. Alle troepen zijn nodig voor de brand en om wegen vrij te houden voor hulpdiensten en nu moeten zij zich verdelen tussen carnaval en het vuur. Carnaval is afgelast om een goede reden”, zo schrijft iemand zondagavond rond 22.00 uur op Facebook.

Tekst gaat verder onder tweet.

“Tussen een hogedrukgebied ten westen van Spanje en Portugal, en een klein lagedrukgebiedje voor de Afrikaanse westkust, is op de Canarische Eilanden de afgelopen dagen een stevige oostenwind opgestoken, een zogeheten Calima”, zo meldt Weer.nl vandaag. “Deze warme wind uit de Sahara brengt tot hoog in de atmosfeer veel fijn woestijnzand met zich mee, wat ook wel ‘Polvo en suspensión’ wordt genoemd. Onder de juiste omstandigheden kan dit zand ook de Canarische Eilanden bereiken.”

Lees ook: Liggen slapen op bagageband.

Veel reizigers brengen de nacht door op luchthavens doordat hun vlucht is vertraagd en het onduidelijk is wanneer deze weer vertrekken. Vanochtend keerde het TUI fly toestel met vluchtnummer OR531 dat vanaf Schiphol was vertrokken richting Lanzarote onderweg om en is teruggevlogen naar Amsterdam. “De passagiers zijn op de hoogte gebracht door de captain en bij de gate hebben zij een brief ontvangen met verdere informatie; zij gaan niet alsnog vertrekken en krijgen hun reissom terug.”

Ook het Duitse Eurowings laat reizigers weten dat het door de zandstorm momenteel niet kan vliegen vanaf en naar de Canarische Eilanden. De luchtvaartmaatschappij heeft hier meer informatie voor reizigers.

Er wordt op de Canarische Eilanden gesproken van de ergste Calima sinds jaren. Er gold op vrijwel alle eilanden een weeralarm vanwege de wind, de wilde zee, hoge golven en vooral ook de zware windstoten, tot rond 100 kilometer per uur. Ook zondagochtend waait er op Tenerife soms nog een stormachtige wind, met lokaal zware windstoten. Weer.nl: “De Spaanse weerdienst verwacht dat het pas in de loop van maandag wat rustiger wordt voor wat betreft de wind, maar de aanvoer van Saharazand blijft ook dan nog mogelijk.”

De OR579 naar Tenerife en OR533 naar Lanzarote zijn vandaag niet meer vertrokken. “De passagiers hebben een sms-bericht ontvangen. De mensen krijgen hun reissom terug en worden daarover geïnformeerd. Onze Customer Services afdeling zal hem morgen zo veel mogelijk proberen te bellen en kijken of er misschien nog een alternatief is.”