De Verenigde Naties hebben een stevig statement afgegeven door 2017 als het jaar van duurzaam toerisme voor ontwikkeling uit te roepen. Zij zien dit als een unieke gelegenheid om in de toeristische sector duurzaamheid te bevorderen. “Een welkome stimulans en kans om toerisme veel meer in te zetten voor lokale ontwikkeling”, zegt Caroline de Greeff (oprichtster en directeur van de sociale reisonderneming Fair2.travel).

De VN geeft aan dat toerisme kan bijdragen aan brede duurzame ontwikkeling als dit goed wordt opgezet en gemanaged. De Greeff kan dit uit eigen ervaring beamen. “Ons beste voorbeeld is het West-Afrikaanse land Benin. Hier worden kleine gemeenschappen door een lokale organisatie geholpen om verantwoord toeristen te ontvangen. Vaak begint het bij een probleem tussen mens en natuur, zoals bij een community, waar ze het meer leegvissen. Dit betekent op termijn zowel een drama voor milieu als voedselvoorziening. De lokale bevolking wordt getraind om alles zelf te kunnen organiseren. En wat heel belangrijk is, is dat ook de ‘gemeenschapspot’ bij elk bezoek gevuld wordt. Zo kan iedereen in het dorp meeprofiteren, bijvoorbeeld omdat er een school of overdekte marktplaats wordt gebouwd”. Op dit moment zie je steeds meer reisorganisaties ‘like a local’ concepten introduceren. “Enerzijds heel goed”, vindt De Greeff, “maar het kan ook onbedoeld verkeerd aflopen, als alleen rekening wordt gehouden met de wens van de reiziger en de lokale cultuur wordt vergeten. De eigen community moet daarom een leidende rol hebben in de ontwikkelingen. Ik hoop dat de VN, maar ook reisorganisaties, professionals betrekken bij de ontwikkeling van duurzaam of lokaal toerisme. Alleen als er echt sprake is van een win-winsituatie, heeft het duurzaam effect.”

“Reizigers maken vooraf vaak al duidelijk dat ze niet wachten op een show die wordt opgevoerd”, vertelt De Greeff. “Het gaat om de oprechte ontmoeting, waarbij ook dikwijls gesprekken worden gevoerd over wat wel en niet werkt. In hun reviews bevestigen ze dat dit de meeste indruk op hen maakt en dat ze het waarderen om bewust een beetje bij te dragen aan ontwikkeling met hun reis. Ook als zij daar niet specifiek voor gekozen hebben.” Volgens De Greeff lijkt dit veelbelovend voor duurzame toerisme ontwikkeling in 2017.