“Het ziet er op dit moment niet naar uit dat we de classificaties voor Istanbul of Turkije als geheel nog scherper gaan neerzetten dan dat ze waren en nog steeds zijn”, aldus een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover TravelPro.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft direct na de aanslagen informatie hierover opgenomen in het reisadvies voor Turkije, maar de classificaties zijn niet aangescherpt. Daarmee blijft het reisadvies vooralsnog ongewijzigd. In de zomer van 2014 verving het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het reisadvies de zeven veiligheidsclassificaties door vier kleurcodes, die zijn na de aanslag gisteravond in Istanbul dus niet gewijzigd.

“We hebben enkele zaken in het reisadvies gisteravond nog aangepast, maar de classificaties zijn niet gewijzigd. We waarschuwen al langer voor dingen die er in Turkije gebeuren en helaas is het nu werkelijkheid geworden”, aldus de woordvoerster. “Maar goed, die situatie zou kunnen veranderen. We blijven het continue monitoren.”

Aan reizigers wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken het advies gegeven om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Daarnaast wordt geadviseerd de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en contact te houden met reisorganisatie/luchtvaartmaatschappij. Er geldt al langere tijd voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als ISIS in Irak en Syrië.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt om in het hele land voorzichtig te zijn, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, bushaltes, Europeanen en Europese objecten.