‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan, aldus powergirl Pipi Langkous.

Dappere woorden die eigenlijk te weinig door vrouwen worden uitgesproken. Veel te weinig. Dat blijkt ook uit de cijfers. Want het lukt het Nederlandse bedrijfsleven maar niet om voldoende vrouwen aan de top te krijgen. Vijf jaar na de invoering van het streefcijfer van 30% is nog maar slechts 9% vrouw. Internationaal scoort Nederland slecht en staat samen met Pakistan op de laatste plaats. En dat in 2018! Waar zijn die vrouwen met ballen?

Wij kunnen veel meer dan dat we denken, doen ons stinkende best om werk en privé zo te combineren zodat we carrière kunnen maken en kunnen tientallen ballen tegelijkertijd hooghouden. En nee, dat is niet altijd even gemakkelijk. We willen een leuke, ambitieuze en verantwoordelijke baan met fijne collega’s, daarnaast willen we een leuke partner, gezellige vriendin en geweldige moeder zijn. Soms zou ik tien dagen in de week willen hebben en 38 uren in één dag. Maar met die 24 uur en zeven dagen lukt het ook. Ik doe mijn best. We kunnen meer dan dat we denken!

Dus als jouw chef vraagt of jij klaar bent voor een promotie? Dan zegt jouw ambitieuze ik niet: “Ik weet niet of ik het wel kan?” Nee! Dan zeg je iets van: “Kom maar op, ik heb er zin in.” Want waarom zou een man dit wel of misschien beter kunnen? Welke eigenschappen heeft hij wel en wij niet?

Dit tsjakka-achtige antwoord komt niet helemaal van mezelf, maar van de Leading Ladies van Transavia. De luchtvaartmaatschappij heeft dit initiatief gelanceerd om ons vrouwen onder meer bewuster te maken dat we veel meer kunnen dan dat we denken. Een top initiatief!

Want hoe je het ook bekijkt, in de top van de reisbranche werken naar verhouding nog te weinig vrouwen. Op de werkvloer kan je niet om de vrouwen heen, maar in de top zie ik voornamelijk mannen. Dat kan toch anders? Ik vind van wel. Maar hoe? Moeten vrouwen serieuzer worden genomen in het Nederlandse bedrijfsleven? Moeten wij ons anders gaan gedragen, laten zien dat we ook ballen hebben? Of ontbreekt het simpelweg aan ambitie?

Maar meer leading ladies betekent natuurlijk ook dat we hetzelfde loon moeten krijgen als dat onze mannelijke collega’s iedere maand op de rekening krijgen bijgeschreven. Want ook hier valt nog veel te halen, vrouwen verdienen namelijk nog steeds gemiddeld 16,1% minder per uur dan mannen die precies hetzelfde werkt doen. Belachelijk toch?

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl