In de beruchte ‘wandelgangen’ heb ik wat opgevangen. D-Reizen zou VX gaan overnemen. Mocht dat waar zijn, dan is dat nogal een ontwikkeling. Daarom ben ik gaan nabellen om bevestiging te vinden voor dit gerucht.

De commentaren van betrokkenen variëren van: “Onzin, van een overname is geen sprake”, tot “We praten al lang met elkaar over een eventuele samenwerking.” Zo’n antwoord wekt uiteraard mijn belangstelling. Zeker gezien de aloude regel
‘waar rook is, is vuur’.

Dus er staat wat te gebeuren de komende tijd? Of het een overname wordt of een verregaande samenwerking is nog niet duidelijk, maar dát er wat staat te gebeuren staat voor mij vast.

Wat er in de hierboven beschreven situatie zal ontstaan is een grote retail partij met een stevige Duitse inbreng (RTK). Het lijkt dan logisch dat VXD (zo noem ik het maar even) een samenwerking aangaat met Duitse touroperators en er vanaf Amsterdam straks vele Rewe- en alltours-vluchten gaan vertrekken, gevuld door VXD. De verhoudingen in de markt veranderen in dat geval drastisch. TUI zal haar plannen aan moeten passen. Wordt dat het wederom omarmen van de overgebleven zelfstandige, of een nog grotere focus op de online markt?

Of het bovenstaande scenario werkelijkheid gaat worden is nu nog ongewis, maar dat er gezocht wordt naar samenwerking is duidelijk. De bestaande retail zal niet langer achterover leunen en afwachten, maar gaan bewegen. Een vergaande samenwerking tussen Neckerman en D-Reizen is ook een optie. Want links om of rechts om; de zelfstandige retail zit niet stil. Willen zij mee blijven doen dan hebben zij geen keus.

Kortom, 2014 zal weer een bewogen jaar worden. Veranderingen zullen er veel zijn en snel komen. Wie dacht dat 2013 een turbulent jaar was mag recht op gaan zitten. Ik verwacht nog veel meer turbulentie het komende jaar.

De eerste grote verandering van 2014 is dat jullie vertrouwde vakblad een nieuwe naam heeft. Na 21 jaar nemen wij afscheid van Reisburo Actueel en is onze naam TravelPro. Het vertrouwde concept met een nieuwe naam, die veel beter de past bij het blad dat wij maken. Beste Travel Pro’s vanaf deze plaats wens ik jullie een geweldig 2014. Omarm de veranderingen dan kan het nog wel eens een heel leuk jaar worden.

Tom van Apeldoorn
t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Vanochtend (8 januari) schrijft ook De Telegraaf over een ‘Megafusie Reisbureaus’. Tegenover de krant zouden Will van den Hoogen (D-reizen) en Hans Holterman (VakantieXperts) bevestigen dat er wordt gesproken over een krachtenbundeling.