Als we niet oppassen helpen we met z’n allen alles wat reizen zo mooi maakt kapot! Oh jee, begint er weer een. Heb je twee minuten? Zet je timer maar aan. Wie aanwezig was bij het ANVR-Congres en de naam Wietse hoort, weet meteen wat ik bedoel. Sinds ik Wietse heb horen spreken, merk ik dat bepaalde nieuwsberichten mij steeds vaker opvallen en dat ik mij erger aan zaken die in de reissector gewoon zijn maar waarmee we bestemmingen ‘vernielen’.

Zo goedkoop mogelijk vliegen, een 24 uurs bezoek met een kist aan…, buschauffeurs die de motor laten draaien zodat de airco het blijft doen, met zoveel als mogelijk mensen een safaripark in en cruisemaatschappijen die trots aankondigen een x-aantal keer per jaar Antartica aan te bieden, terwijl wetenschappers het er over eens zijn dat het ijs er nu wel heel snel smelt. Iedereen weet het altijd wel weer goed te praten, maar toch zegt iets in mij dat het niet goed is.

Het Great Barrier Reef… Kunnen we binnenkort omdopen tot het Dead Barrier Reef. Niet om het hoge aantal van tien doden die er dit jaar te betreuren vielen (voornamelijk ouderen met medische ‘klachten’), maar omdat dit prachtige natuurgebied bij Australië te maken heeft met de grootste koraalsterfte ooit door de opwarming van het zeewater. De toekomst? Meer dan twee miljoen toeristen per jaar en de Australische overheid die de bouw van een kolencentrale bij het Great Barrier Reef steunt… Neem dan een voorbeeld aan de Colombianen die Tayrona Park eind januari gaan sluiten, zodat de natuur zich er kan herstellen.

Het betoog ‘natuur beschermen is bestemmingen behouden’ van Wietse tijdens het ANVR-Congres vonden veel congresdeelnemers inspirerend. Hij wil met de Sea Ranger Service ook toeristen betrekken bij zijn poging om illegale vispraktijken te stoppen. Hoe? Door toeristen die houden van de natuur en het milieu te trainen in het herkennen van illegale praktijken (bij onder andere vissers) en om dit vast te leggen door het maken van een foto. De Italiaanse kustwacht werkt inmiddels samen met de Sea Ranger Service.

In het kader van het milieu ben ik ook benieuwd ook hoe het gaat met de Carbon calculator waarover ik eerder schreef in mijn blog ‘Geiten******‘. Hebben jullie het al opgepakt, werkt het al in de systemen en doet de reiziger er iets mee? Volgend jaar november moet ik maar eens afspreken met Wietse om een jaar na het ANVR-Congres te vragen hoeveel reisbedrijven er inmiddels met hem samenwerken.

Jaja, ik weet dat er ook heel veel organisaties binnen de branche zich wel degelijk inzetten voor natuur en milieu, maar soms bekruipt mij dat gevoel weer dat er veel meer mensen zijn die het allemaal niks interesseert dat we als toerist(enbranche) bestemmingen kapot maken. Ja, wat moet je er nou aan doen… Nou, net als bij die nieuwe Richtlijn Pakketreizen, je inlezen, inschrijven voor workshops, net wta je wilt natuurlijk.

Misschien moet ik jullie ook niet lastigvallen met dit soort verhalen en eerst zelf maar eens in het klein beginnen, zoals die man die ik regelmatig zijn standaard ochtendwandelingetje zie maken, alle troep die iedereen van zich afgooit verzamelend in een tasje. En toch geniet hij van zijn wandeling.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl